Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 5. joulukuuta 2013

Taas löytyi jämiä

Olen yrittänyt vähentää tuota jämien heittämistä kompostiin.

Vaikka itse sanonkin, niin kun olen tietoisesti yrittänyt vähentää niin siinä ollaan jopa osittain onnistuttu! Ei se nyt oikeasti ole niin vaikeaa jatkokäyttää noita tähteitä tai huolehtia siitä ettei purjo jää pöydälle nahistumaan. Ja jos isäntä on tuonut kilon pekonia Tanskasta niin eikun tekemään!

Tällä kertaa vuorossa oli

Jämäpiirakka 

Pohja

100 g laktoositonta voita
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ tl oreganoa
vajaa ½ dl vettä

Täyte

n 6 dl perunamuusia (ellei ole tähteitä niin varmaan pussituote käy)
½ purjo
n 150 g pekonia
Oletermannin "pohja" eli se noin 1½ cm paksu palanen jota kukaan ei höylää
2 dl Eila kevytmaitojuomaa
2 kananmunaa
2 tl Piri Piriä (mausteseos jossa mm chiliä, pippuria ja yrttejä)
2 tl valkosipulijauhetta

Nypi rasva ja jauho-mausteseos taikinaksi, lisää sen verran vettä että taikinasta tulee pallo.
Levitä taikina irtopohjavuokaan ja pistä jääkaappiin lepäämään.

Suikaloi pekoni ja siirrä paistinpannulle ruskistumaan. Suikaloi purjo ja lisää se kuullottumaan. Sekoira sipulipekoniseos persunaamuusin ja lisää pieneksi paloiteltu juusto. Tee munamaito johon lisäät mausteet. Kaada maitoseos muusin jatkoksi ja kaada koko ihanuus taikinavuokaan.
Paista 200 asteessa noin ½ tuntia



2 kommenttia:

  1. Tuollaiset "mitä kaapista löytyy" -piirakat ja muut ruoat on yleensä kaikista parhaita. Tai sitten ne epäonnistuu ihan täydellisesti. Yleensä kuitenkin tuota ensimmäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä todellakin onnistuvat. Olin hieman skeptinen tuohon perunamuusin käyttöön, mutta ihan syötävä siitä tuli :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...