Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 23. lokakuuta 2012

Z niin kuin ZachariasZacharias Topelius

Olen senkin kertonut että kotona on tullut luettua vaikka ja mitä. Olin aikoinani oikea kirjojen suurkuluttaja. Äidilläni oli mm. Topeliuksen satukirjoja ja nekin luin kannesta kanteen. "Sampo Lappelill" on yksi saduista jonka muistan, toinen "Björken och stjärnan". Vaikka nämä ovatkin varmaan osa kansallisaarrettamme, luulen että kivempiakin satuja on lapsille olemassa. Eikä tuo Z:n Sylvian joululaulukaan kovin iloinen ole. Kuten olen kertonutkin "där uppe i taket, där hänger han än" saa vaan edelleenkin ajatukseni hypähtämään hirttosilmukkaan. Mutta löytyy Topeliukselta sentään En etsi valtaa, loistoa joka on yksi suosikeistani. Topelius pääsi myös "kartalle" kotonamme. Vanhempani aina välillä keskustelevat siitä kumpi heistä on paljasjalkaisempi stadilainen. Tällä kertaa kysymys kuului: mikä stadin kaduista alkaa z:lla. Isäni heti tietysti vastaamassa: hän kyllä tietää että Zacharias Topeliuksenkatu on olemassa. Hyvä yritys isi, mutta äiti tällä kertaa tiesi:

Zaidan katu

Pääkaupunkimme ainut Z:lla alkava katu. Sijaitsee Allergiasairaalan lähellä ja on näitä suhteellisen uusia kadunpätkiä. Kadulle nimensä on antanut Allergiasairaalan perustaja Zaida Eriksson-Lihr

Zibelina eli Soopeli

Tämä eläin tunnetaan myös nimellä nokinäätä. En ole suoraan sanottuna koskaan kuulutkaan, mutta soopeli värinähän liitty jokapäiväiseen elämääni, sitähän nuo kaikki neljä nelijalkaistamme ovat.

Zetan vetäminen

Pitkään ja hartaasti. Jouluna ei herätyskelloa tunneta joulukirkon jälkeen.

Zumba

Kuulema loistavaa kinkun polttamiseen. En ole koskaan harrastanut, en tiedä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...