Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 9. lokakuuta 2012

M niin kuin makeiset

Makeiset

Siskoni on varsinainen karkki ja konvehtitaikuri. Hän luo aivan käsittämättömän hyviä herkkuja joulupöytään.   Pikkuisenikin tykkää tehdä karkkeja, joten jääsuklaan lisäksi meillä on ollut myös erilaisia riisisuklaita.

Riisisuklaa

Riisimuroja (n 3 dl/50 g suklaata)
Maitosuklaata (tai tummaa laktoosittomaan)
Rypsiöljyä (tms mautonta ruokaöljyä) 1 rkl/200 g suklaata

Sulata suklaa vesihauteessa öljyn kanssa. Sekoita joukkoon riisimurot. Nosta lusikalla keoiksi voipaperille jäähtymään.

Manteli

Joulupuurossa tällainen on oltava. Isoäitini ei tahtonut pahoittaa kenenkään mieltä, joten hänen puurossaan oli "riittävästi" mateleita. 
Lempikirjailijoihini kuuluva Astrid Lindgren kertoi kirjassaan "Mer om oss barn i Bullerbyn" (Melukylässä tapahtuu) että mantelin saaneen piti riimitellä. Ja kyseisessä kirjassa manteli oli mennyt halki joten joku pojista (Lasse?) riimitteli: Mandeln den gick mitt itu, Agda blir nog Oskars fru. Valitettavasti google ei osanut auttaa minua, joten en osaa kertoa teille miten tuo on käännetty. Onko jollakin kirja lähettyvillä? Olen ollut jouluorientoitunut pienestä pitäen, osaan edelleenkin tuon pätkän ulkoota. Tosin, osaan kyllä aika monta muutakin Lindgrenin juttua ulkoota.

Misteli

Mieheni osti vuosia sitten minulle aidon mistelin jouluksi. Kyseessähän on loiskasvi jolla on valkoiset marjat. Suomessa kasvaa ainakin yksi misteli omenapuussa Paraisilla (Wikipedian mukaan).


En oikein tiedä minkä takia orjanlaakeria myydään mistelinä monessa paikassa. Kestävämpihän se on huonekoristeena, mutta ei sen alla saa pussailla. Eikä se edes muistuta misteliä! Olisiko syynä amerikkalaiset elokuvat?

Orjanlaakeri on muuten järnek ruotsiksi eli se tuppaa vielä sekoittumaan rautatammen (stenek) kanssa. Huomasin tässä googlettassani mistelin kuvaa. Ulkonäöllisesti nuokaan eivät pahemmin toisiaan muistuta. 

Markus ja Matteus

Pamautan herrat peketiksi, ksoka kummankaan evenkeliumissa ei ole joulutarinaa siinä tutussa muodossa. 

Mummola

Siellä minäkin pikkutyttönä vietin aattoa koska Pukki tuli sinne! Voisinpa edelleen viettää jouluani mummolassa. Ikävä on edelleenkin kova!

Maksalaatikko

Koiranruokaa minun maailmassani, eivätkä koiratkaan sitä saa. Mutta tiedän että joidenkin joulupöytään tämäkin "herkku" kuuluu. Kuuluuko siihen muuten rusinat? Mummolan joulupöydässä oli makaronilaatikkoa ilman lihaa. Kovin eksoottista minusta, en tiedä mistä tämäkin traditio tulee. Muuten makaronilaatikossa oli lihaa mummolassakin. 

Mainos

Näitä tulee joulun alla enemmän kuin mitä jaksaa laatikosta sisälle kantaa. Tosin osa niistä ihan kivoja. Esimerkiksi leluluetteloja luettiin hartaasti ja monta kertaa aikoinaan.

Maraboun Aladdin

Olen Fazerihminen!

Marmeladi

Mummolassa sai Vihreitä kuulia jouluna. Voi YÖK! Jossakin vaiheessa niitä oli myös eri värisinä, myytiin nimellä Finlandia. Vieläköhän sellaisia saa? Tosin en kyllä taida ostaa! Fazeria tai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...