Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Eläinten päivä

Huomenna on valtakunnallinen Eläinten päivä.

Siitä alkaa sitten Eläinten viikko. Löytyyköhän vuodesta yhtään päivää joka ei olisi jonkinlainen teemapäivä?

Eläinten päivä on toki hieno asia, mutta surullista minusta on että tällainenkin teemapäivä, tai viikko, on edelleen tarpeen! Otetaan nyt esimerkiksi nuo kesäkissat! Elämme 2000-lukua, ihmiset ovat olevinaan valistuneita ja oppineita. Eikä joidenkin aivoihin, kaikesta informaatiotulvasta huolimatta, mahdu se yksinkertainen oppi: kaveria ei jätetä. Kissa, kuten hiiri, koira tai vaikkapa madagaskarin päivägekko, on elävä eläin joka tarvitsee ruokaa ja rakkautta. Sitä ei voi ensin syöttää ja kesän jälkeen todeta että kyllä se osaa saalistaa hiirensä itse. Ehkäpä osaakin, en tiedä, mutta kissa on siinä vaiheessa tottunut saamaan sen iltashebansa ja nukkuisikin mieluiten edelleen siinä tyttären sängyssä. Mikä ihme saa ihmisen hylkäämään kissansa mökille? Tervetuloa katsomaan lähimmälle päivystävälle eläinlääkärille niitä "hieman" auton alle jääneitä kissoja jotka metsästivät sitä peltohiirtä moottoritielle. Sellainen osittainen osuma joka ei tapa vaan jättää kärsimään ei ole mukava. Ei kuskille eikä varsinkaan sille kissalle. Sama ihme virhekytkentä aivoissa saa muuten sen autokuskin jatkamaan matkaansa ja jättää kissan, parhaimmassa tapauksessa, sille perässä ajaneelle hoidettavaksi.

Minulle uutta tietoa oli että nykyään Eläinten päivillä on teema:


  • 2002 Kissan päivät
  • 2003 - Kaikki hyvin? SEY:n eläinsuojeluvalvoja auttaa
  • 2004 - Oi niitä aikoja – entä siipikarjan elämä nyt?
  • 2005 - Pysäytä pentutehdas. Älä osta pimeää pentua!
  • 2006 - Eläinsuojelu on tekoja ja toimintaa
  • 2007 - Suomenhevosen vuosi – hevosen vuoksi
  • 2008 - Avun tarpeessa? - Luonnoneläimet ahdingossa
  • 2009 - Kalojen hyvinvointi: ”Kyvykäs eväkäs – kalakin tuntee ja oppii”
  • 2010 - Sikojen hyvinvointi: ”Sikahyvä elämä?"
  • 2011 -Pikkujyrsijät

Tänä vuonna teemana on: Missä sinun kanasi on? Tarpeen varmaan tämäkin tietoisku, tuotantoeläimillä lajikohtainen käyttäytyminen ei välttämättä onnistu ihan helposti. Joten huomenna mietitään yhdessä missä meidän kanamme ovat!

Meillä ei kanoja vielä ole ollut kotona, vaikka parina kesänä olen harkinnut "kesäkanojen" ottamista. On jäänyt kuitenkin ajatuksen tasolle kun tuo citykettu pyörii pihassamme. Olkoot kanamme onnellisia jossakin muualla kun ketun viihdykkeenä pihassamme. 

Hyvää huomenna alkavaa Eläinten viikkoa ja toivottavasti ihan vuottakin. Huomisen kunniaksi taidan käydä kaupassa ostamassa luomumunia. Jospa ne kanat olisivat keskimääräistä onnellisempia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...