Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 21. lokakuuta 2012

X niin kuin X-mas
X-mas 


Lukioaikainen englanninkielen opettajamme ei hyväksynyt tätä kirjoitusmuotoa. En osaa sanoa oliko hän kristitty, mutta selvästi hän oli sitä mieltä että Christmas on se ainut oikea kirjoitusmuoto. X-mas, tietääkseni, on kehitetty uskontoneutraaliksi sanaksi. Syy tähän on hyvin epäselvä minulle, ymmärtääkseni vain kristityt viettävät joulua. Muut sitten jotakin muuta keskitalven juhlaa. Mikäli yleensäkään viettävät mitään. Niin tai näin, opin jo koulussa että se on Christmas, ei mikään ristihyppy-masiina. 

Ainut suomenkielinen sana (tietääkseni) joka alkaa Xllä on muuten x-akseli. Vaikka pidinkin matematikkan opettajastani, se EI kuulu jouluuni. 


Ymmärrän ettette keksinnet mitään X-masta kummoisempaa, siispä siirrymme äidinkieleeni ja teemme ehdotetusta sanasta hieman pidemmän selvityksen. Työ jos joku on lähes jokapäiväistä ja joulu on 365 päivää vuodessa joten Ksylitoli on osa jouluani.

Ksylitoli eli Xylitol

eli sokerialkoholi. Toinen opettajani, tällä kertaa kemian, kertoi että kaikki -oli loppuiset sanat ovat alkoholeja. Etanoli, sorbitoli, metanoli... 
Aika hyvin ovat koiranomistajat oppineet varomaan tätä "myrkkyä". Jonkun tutkimuksen mukaan ½ purkkatyyny/kg voi olla tappava annos. 

Ensiapuna koira oksennetaan, mikäli ksylitoli on syöty äskettäin. Oksettaminen tapahtuu mieluiten laimealla 3% vetyperoksidilla, 15/10 kg (maks. 50 ml/koira). Suolalla oksettaminen ei ole suositeltavaa, mikäli koira ei oksenna (en muuten tiedä yhtään joka olisi oksentanut suolasta) on elimistössä vielä hurja suola-annos häiritsemässä tilannetta. 

Tämän lisäksi koiralle annetaan sokeria, hunajaa tai siirappia 1 rkl/5 kg useamman kerran. Ruokaakin voi hyvin antaa, mikäli vaan pysyy sisällä, eräässä tutkimuksessa syötettiin koirille ksylitolia ruoan seassa, oireita ei juurikaan tullut. Eli koiraa voi hyvinkin seurata kotona, mutta jos oireita ilmenee on syytä kääntyä (päivystävän) eläinlääkärin puoleen välittömästi! 

Ja tulihan sieltä toinenkin sana:

X-ray

Kaipa minä kuviakin otin, silloin kauan sitten kun päivystin Suomen Turussa jouluna. Se oli sitä aikaa kun kuvat vielä piti kehittää litkuissa, kiitos insinööreille digistä!

Xinglebells, Xanta, Xeimi ym sanat on jo käsitelty aiemmin!

Mutta alla oleva linkki oli minusta aivan loistava oivallus!P.S. Tuli vielä niin ihania ehdotuksia, että oli pakko päivittää teksti:

X

Liikennemerkit! Risteyksen merkki on X ja myös helikopterin laskeutumispaikka on merkittynä Xllä (tai Hlla jos Pukki on menossa sairaalaan vierailulle). Vähälumisena talvena Pukki voi (tarvittaessa) ottaa kopterin käyttöön.

Ja aarrekartassakin aarteen kohdalla on iso X. Hyvin tärkeä kirjain siis!1 kommentti:

  1. Kul att du vill vara med i julkortsswappen, självklart får du låna bilden ifall du vill!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...