Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

maanantai 8. lokakuuta 2012

L niin kuin Lucia

Lucia

Tästäkin neitokaisesti on kirjoiteltu täällä monta, monta kertaa.

Kun olin pieni, siis painon huomattavasti vähemmän kuin nykyään, äti vei minut 13.12 katsomaan kun Lucia laskeutui Tuomiokirkon rappusia. Se oli sitä aikaa kun kynttilän liekit lepattelivat tuulessa ja minä oikeasti pelkäsin että se sammuisivat. Mitä sitten jos Lucian kruunussa ei loistaisikaan kynttilät? Mitä siinä tapauksessa tapahtuisi? Onnkesi näin ei koskaan käynyt minun silmieni edessä, ajatlekaa mitkä traumat siitä olisi jäänyt! Vuodesta toiseen jännitin ja aina ne kynttilänliekit paloivat.

Nykyäänhän nuo palavat elleivät patterit, tai millä virtalähteellä nuo nyt sitten toimivatkaan, ole vanhentuneet. Tai ehkäpä jopa vanhentuneet patterit toimivat?

Toinen asia mikä minua pienenä ihmetetytti, enkä ole muuten asiaa vieläkään selvittänyt, oli kauralyhde jota Lucia kantoi sylissään. Minun pikkutytön aivot olivat sitä mieltä että Lucialla on kynttilä myös käsissään, ei linnunruokaa. Ja toinen vähintäänkin yhtä suuri ongelma oli: minne tuo lyhde päätyi?

Pitäisi varmaan alkaa selvttää symboliikkaa tuon takana? Vilja symboloi hedelmällisyyttä, siksi sitä viskataan ihmisten päälle häiden jälkeen. Suosittelen muuten edelleen kotimaista kauraa joka ei häiritse pikkulintujen ruoansulatusta kuten kiinalainen riisi. Sitä paitsi se on ekologisempaakin! Himmeleitä taas rakennettiin aikoinaan turvaaman hyvä sato. Olisikohan tuo Lucian lyhde jotakin vastaavaa? Tuo hyvää viljavuotta tullessaan?

Teilläkin oli hyviä arvauksia:

Luumukerma

Ystäväni kertoi tällaisesta lapsuuden jouluihinsa liittyvästä herkusta. Resepti on sen verran helppo, että taitaa olla jälkiruokana joku päivä meilläkin.

(Sokeroitua) kermavaahtoa johon sekoitetaan luumusosetta.

Ja toinen ystävä osasi kertoa että heillä tähän herkkuun lisättiin liivatetta

Jos minä vielä lisään piparkakkupohjan ja teen siitä juustokakuntapaisen?

Liekki

Sopii erityisen hyvin kohtaan Lucia. Kynttilöiden lisäksi noita talvisin on takassamme. Muutama vuosi sitten vaihtui varaavaan versioon avonaisen sijaan. Liekkejä ei saa ihailla samalla tavalla, mutta talviaamuisin on ihanaa mennä suihkuun kun pukuhuoneessa on lämmin kivikasa vieressä. 

Lanttulaatikko

Aivan ehdoton ykkönen kun puhumme joululaatikoista, mutta katsotaan nyt kiitääkö bataatti ohi. Kaksi teistä ehdotti laatikkoa.

Lepo

Aatto osuu maanantaille tänä vuonna, joten luvassa on hyvin pitkä viikonloppu. Ja monta lepopäivää. 

Lahjat

Kyllä ne kuuluvat jouluun, ei sille voi mitään. Vaikkakin kulutusyhteiskunnassamme voisi ehkä hieman vähentää lahjavuoria jouluna. 

Lumisade hiljainen

Todellinen tunnelman luoja. Voi kun tämän saisi lahjana joka vuosi: aattona hiljainen lumisade. Lumi sai tosienkin äänen. Spontaaniajatukseni L:n kohdalle oli lumi. Täällä etelässä tosin saa tottua siihen että aattona saa olla ilman lunta ja jopa ilman pakkasasteita.

Leivonnainen

Jouluna emme juurikaan syö leivonnaisia, vatsat täynnä kaikkea muuta hekullista, mutta muina aikoina toki tulee nautittua näitäkin herkuista.

Lelut

Inhoan nykyajan lelupakkauksia! Jotta lahjaan pääsee käsiksi on käytettävä suurinpiirtein jokaista teräasetta joka talosta löytyy ja sen lisäksi irroitettava noin 25 rautalangan pätkää. Sen lisäksi pitää olla kohtalainen varasto pattereita mitä kummallisimmista kirjainyhdistelmistä ja ruuvimeisseleitä sekä ristipäitä että ne patterit saa leluun. Sen jälkeen lapsi saa leikkiä uudella lelullaan, ellei ole siinä vaiheessa jo kyllästynyt koko hommaan ja siirtynyt tekemään merirosvolaivaa pahvilaatikosta jossa lelu alunperin oli. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...