Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

U niin kuin uunipuuroUunipuuro

Tästä aiheesta tein jopa kyselyn aikoinaan. Lopputulos oli, että te lukijani olitte sitä mieltä, että joulupuuro kuuluu keittää riisistä. Minä taas olen, edelleenkin, sitä mieltä että puuro tehdään uunissa. Mikä sen helpompaa kuin pistää astia uuniin ja nauttia valmiista puurosta kun aamulla herää? Tai tulee joulukirkosta!

 Puuroa uunissa

1½ litraa Eila (laktoositonta) punaista maitoa
2½ dl puuroriisiä (tai ohrasuurimoita)
2 tl suolaa
Laktoositonta voita

Paistetaan uunissa 175 asteessa noin 1½ tuntia. Toinen, ja minusta se parempi vaihtoehto on: lämmitä uuni (puuroineen) 175 asteeseen ja pudota lämpö noin 100 asteeseen ja anna ola yön yli. Tai jo kotonasi on leivinuuni niin sehä vasta on loistava vaihtoehto!

Tämä resepti on vanhan kertausta, mutta se nyt vaan sopi tähän kohtaan niin hyvin. Ja nyt se on hieman selkeämmin esilläkin

Tekin piditte uunista, mutta oli teillä muitakin ehdotuksia

Uskonto

Niin, kaipa tämä on meidän "tapakristittyjen" suurin juhlapyhä. Ymmärtääkseni joulun aika (se virallinen siis, alkaen adventista) on se aika vuodesta kun kirkot oikeasti täyttyvät. Tosin joulun aikana kirkoissa tuntuu olevan myös eniten perinteistä, ja näin ollen houkuttelevaa, tarjontaa. Kauneimmat joululaulut soivat, tuttuja kappaleita jotka periytyvät "äidiltä tyttärelle". Se taitaa tuoda sitä yhteenkuuluvuuden tuntua kun laulut joita jo isovanhempamme lauloivat edelleen kelpaavat lapsillemme. 

Uunijuusto

Uunijuusto kuuluu minulla juhannukseen. Siitä sain nauttia aikoinaan Närpiössä kun yksi ihana emäntä antoi sitä kaupunkilaistytölle joka "joutui" viettämään juhannusta kaukana kotoa. Sitä olen myös saanut mökillä, kun maitotilalla oli syntynyt vasikoita. Aito uunijuusto pitää tehdä ternimaidosta ja sitä ei juurikaan ole vastaani tullut.

Under täcket hela juldagen

Nuorena tätä tuli todellakin harrastettua. Joulupäivä oli pyjamapäivä. Aamulla kirkkoon ja sitten takaisin nukkumaan, kun heräsimme uudestaan käytimme koirat lenkillä, toppavaatteet vaan pyjaman päälle, ja sitten uunipuuron kimppuun. Sen jälkeen avattiin suklaarasia ja joku upouusista kirjoista ja vaan nautittiin joulun ihanuudesta. Ilman velvotteita.

Ulkokynttilät

Ilman muuta, pimeässä pienet tähdet pihalla valaisevat ihanastiEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...