Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 13. lokakuuta 2012

Q niin kuin Qwerty



Q:n kohdalla ajattelin tehdä poikkeuksen, mutta mitä vielä. Lainasanoja löytyy riittävästi, myös jouluisia. Varsinkin jos joulua viettää 365 päivää vuodessa.

Mietittyäni kunnon tovin muutaman sanan välillä, päätin että sanani on QWERTY. Mieheni opetti tämän minulle, onhan se toki suuri osa elämääni. Kyseessä siis käyttämäni näppäimistö: qwerty, eli kuusi (sekin liittyy jouluun) ensimmäistä kirjainta näppäimistön vasemmasta yläreunasta. On kuulema antanut nimen tälle näppäimistö ulkonäölle. Ja näppäimistöä käytän, päivittäin!

Syy kirjainten asetteluunkin selvisi. Muistatteko ne vanhat, makeeniset kirjoituskoneet värinauhallaan? Joita sai hakata sormet verillä ja kynnet mutkilla. Niissä ne kirjasinvasarat tuppasivat tarttua toisiinsa jos tarpeeksi nopeasti näpytteli, joten kirjoituskonetta kehittäessä päädyttiin siirtämään tietyt vasarat mahdollisimman kauas toisistaan, eli ne kirjaimet joita, englanninkielessä, käytettiin eniten. Ja niin syntyi QWERTY. 

Meidän näppäimistö on kopio englantilaisesta, mutta skandit on lisätty oikeaan reunaan. Norjassa ne sijaitsevat samassa paikassa, mutta tietysti ae ja  Ø heillä käytössä. Tanskassa ae ja Ø ovat vaihtaneet paikkaa. 

Saksalaiset eivät käytä qwertyä, heillä z ja y ovat vaihtaneet paikkaa. Siitä tulee qwertz. Ranskalaiset ovat ihan outoja, heikkä on käytössä azerty. Ja pistettä varten pitää käyttää shift-näppäintä. Outo maa!

Tosin muistelen että vanhempieni mekaanisessa kirjoituskoneessa eivät kirjaimet ole ihan näin kuin tässä tietsikallani, miksi olisin pistämässä skandeja eri paikkaan? Pitääkö mennä ullakolle katsomaan?

Ja sitten teidän ehdotuksianne:

Quiche Lorraine

Tämä oli toinen vaihtoehtoni. Loistava tapa päästä eroon kinkusta ja juustoista. Maku lehdessä oli aikoinaan jouluinen versio piirakasta, tein siitäkin oman versioni, jota tosin en muista enään, mutta tässä Maku-lehden versio.

Question

Joulu on kysymyksiä täynnä ja suurta jännitystä on yleensä ilmassa. "Tuleeko Pukki kohta" tai "Koska Pukki tulee" on ehdottomasti aattoillan kaksi suosituinta kysymystä.

Vaikka quickstep jäi puuttumaan, ja arvauksiakin tuli vain neljältä ihmiseltä, päätin että julkaisen tämän hankalan kirjaimen. Quickstep on muuten tanssi, mikäli joku ihmettelee. 

2 kommenttia:

  1. Quickstep on hauska tanssi. Mut jouluisina ehkäpä enemmän piirileikit :-D
    Ulla, kiva hoksaus tuo quickstep!

    VastaaPoista
  2. Tanssii tähtien kanssa. Ilman Ratiaa, kiitos.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...