Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

B niin kuin bataatti


Bataattilaatikko


Joulupöydässämme on yleensä montaa eri lajia. Onhan syöjiäkin toistakymmentä, pääsinpähän sanomaan, joten makujakin on erilaisia. Alkuruokapöytä on ylivoimaisesti suosituin, mutta kyllä lämmintäkin ruokaa menee kohtalaisesti.

Laatikoista ylivoimaisesti suosituin on lanttulaatikko. Sitä menee reippaasti. Porkkanalaatikkoakin syödään. Perunalaatikko sen sijaan ei ole mikään hittituote. Syöjiä löytyy tasan yksi, maistajia muutama.  

Joka joulu tuon pöytään jotakin uutta ja yritän epätoivoisesti jättää jotakin "vanhaa" pois. Tänä vuonna harkitsen olisiko se vanha jonka jätän pois appelsiinigraavattu lohi. Vai olisiko se ruisleivän päälle pistämäni herkku

Voihan tietysti olla että esittelen uuden tuttavuuden ja unohdan poistaa jonkin vanhan pöydästä. Bataattilaatikko kuitenkin kuuluu asioihin joita tahtoisin kokeilla. Joskaan bataatti ei ole mitenkään kovin kotimainen kasvis.

En muuten taida olla ainut joka harkitsee bataattilaatikkoa joulupöytäänsä, viime vuonna jo "meidän äidit teki teidän äideille" myös bataattilaatikkoa. Ja valmista sosetta löytyy, jos ei halua aloittaa laatikon tekoa ihan kuorimalla juureksia. 

Maku lehdessä oli jo vuosia sitten bataattilaatikon resepti. En ole kokeillut, mutta jospa sitten tänä jouluna?Ja sitten vielä teidän ehdotuksenne B:stä- Olen yllättynyt miten monta B:tä löytyi.

Blossa

Aivan ihana ehdotus jota en itse tullut edes ajatelleeksi. Vaikka Blossan glögit ovatkin mielestäni aivan ihania. Tosin tämän vuoden "vuosikerta" ei kyllä ihan vakuuta, ainakaan paperilla. Ehkäpä sitten kun sitä (ehkä) maistaa.


Betlehem

Palestinalainen kaupunki jossa asuu n. 20000 henkilöä. Jeesuksen syntymäkirkossa järjestetään joulujumalanpalvelus (ja varmaan monta muutakin jumalanpalvelusta) joka mahtaa olla aika uskomaton kokemus. Syntymäkirkko on muuten ollut UNESCOn maailmanperintölistalla kesäkuusta lähtien, palestiinalasihallinnon ehdotuksesta. Kaksi ääntä Betlehemille.

Biblia

Raamattu latinaksi. Olen latinan alkeet suorittanut yliopistolla, täytyy tunnustaa että omasta mielestäni ihan turhaan. Mutta onhan se kiva kertoa ihmisille että sellainenkin kurssi on tullut suoritettua. Ja kyllä se jouluevankeliumi on kuultava. Luk 2: 1-20, mikäli ette muista mistä se löytyy. 


Baptistit

Enpä ole kovin hyvin perehtynyt kyseiseen uskontoon. n. 2400 baptistia löytyy maastamme, lähinnä Pohjanmaalta. Baptismi tuli muuten maahamme Ahvenanmaalta Närpiön ja Luvian kautta. Närpiö on tuttu kaupunki! Ja Närpiön kirkkotallit ovat todellakin näkemisen arvoiset. Varsinainen aasinsilta.2 kommenttia:

  1. Bataatti on yllättävän hyvä uunissa + öljyä ja pippuria päälle :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...