Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 6. syyskuuta 2012

Minun Top ten Suomi - mikä on omasi?

Pitäähän sitä sitten tähänkin haasteeseen vastata. Vaikka arvasin että haaste on tulossa, huomasin että tämä on yllättävän vaikeaa. Jätän nyt tästä listasta pois sekä Ateneumin että Saimaan, johan ne mainitsin Eurooppa listauksessani.

1) Turku, Virallinen Joulukaupunkimme

Ei kai tämä nyt vaadi sen enempää selityksiä? Joulukaupunki nyt tietysti ansaitsee ykköspaikan listallani.

Turussa oli myös ensimmäinen oma asuntoni, paras kesätyöpaikkani löytyy kaupungista ja asuuhan siellä monta hyvää ystävääkin. Rakastin myös Tuomiokirkon kelloa, joka piti minut ajan tasalla. Vartin välein kello kertoi ajan, varttia yli 1 yksittäinen lyöti, puolelta 2. Kahdeltatoista kello löi 4 yksittäistä lyöntiä ja sitten alkoi se mahtava 12 tuplalyönnin ilotulitus. Miksi ihmeessä meillä ei ole tällaista ihanuutta täällä? Ilman Turkua en saisi kuunnella joulurauhan julistusta, joten Suomen Turku on todellakin numero kolme... pää- ja kotikaupungin jäkeen.

Kuva MTV3.fi

2) Saaristomme

Ei kai melojan tarvitse tätä selittää? Saaristomme on ainutlaatuinen ja niin uskomattoman kaunis. Ellette usko minua, voitte aina lukea Arielin blogia. Tosin joudutte silloinkin uskomaan minua!

Ja jos nyt ei jostakin syystä halua meloa voi aina lähteä saaristoretkelle esim Espoon Saaristoveneillä. Tai lähteä retkelle Bengtskärin majakalle.3) Suomenlinna

Unescon maailmanperintökohde ja aivan ihana kesäretken määränpää. Retkeen kuuluu oleellisena osana Helsingin Jäätelötehtaan vanilijajäätelö Kauppatorilla. Tosin nykyään jäätelö jää syömättä, ei ole laktoositonta versiota.

Perillä voikin sitten kuunnella historian havinaa tai muuten vaan nauttia ympäristöstä. Ohjelmaakin löytyy, opastettujen kierroksien lisäksi mm taidenäyttelyitä ja teatteria. Eivätkä ravintolatkaan eivät ole hullumpia. Lisätietoa klikkaamalla kuvaa:


4) Espoon tuomiokirkko

Tunnustetaan, tämä on täällä vain ja ainoastaan siitä syystä että siihen on tunneside olemassa. Rippikirkkoni jossa menimme naimisiinkin. Kauniimpiakin kirkkoja olen nähnyt, joten jos ihan vaan kirkkoja haluaa ihailla kannattaa lähteä vaikka pääkaupunkiimme. Tuomiokirkko, Uspenski, Temppeliaukion, Johanneksen...

Espoon harmaakivikirkko uudistettiin 1982 ja vaikka uudistus varmaan on seurakuntaystävällinen, alttaria siirrettiin keskemmälle kirkkoa, en ole oikein uudistukseen tottunut, vieläkään. Alttarin yläpuolella on krusifiksi joka ymmärtääkseni löytyi lattian alta jonkun remontin yhteydessä. Käsi ja jalat puuttuvat, puuveistos on 1400-luvulta. Vanhoissa kynttiäkruunuissa on nykyään sähkölamput. Turvallisuussyistä taatusti, mutta tunnelma on vaan erilainen nykyään.5) Koli

Joskus pikkutyttönä olen isin kanssa käynyt Kolin maisemia ihailemassa. Olimme joko matkalla kesäparatiisiini tai sieltä pois.

Pitäisi varmaan suunnitella kesäretki tuonne ja käydä katsomassa Pirunkirkkoa. Ellen saa melonkavaeriani kanssani kävelylle, voin aina käydä Ateneumissa ihailemassa maisemaa.

Kuva Wikipediasta


6) Verla

Pari kesää sitten kävimme melomassa Repovedellä  ja ihan sattumalta eksyimme samalla Verlan pahvitehtaalle. Oikeastaan etsimme kalliomaalauksia ja ajoimme siis Verlaan niitä katsomaan. Kalliomaalaukset eivät tehneet minuun suurempaa vaikutusta, mutta Verlan tehdasalue oli kaunista katseltavaa. Unescon mailmanperintökohteita tämäkin paikka.
7) Heinäpellot

Nämä ovat niin katoavaa kansanperinnettä että jos sellaisia näkee niitä pitää jäädä ihailemaan! Pikkutyttönä sain "auttaa" Ainon pelloilla ja heinätalkoot olivat jännittävää aikaa. Sai ajaa traktoria, hyppiä heinäladossa, illalla lypsää lehmiä ja silittää kissoja.

Tuomarinkartanossa järjestetään heinätalkoot kesäisin, jospa ensi kesänä veisin lapset kokemaan edes hieman sitä kesäistä taikaa. Kaikki kunnia "dinosaurusmunille" jotka nykyään koristavat tienvarsia, joskus jopa ihan hauskoina mainoksina, mutta ei niiden tekeminen vaan ole mitenkään taianomaista.

8) Salon iltatori

Ihan oikeasti kokemisen arvoinen asia! Kesällä on torstaisin Salossa iltatoripäivä ja se on sanoin kuvaamaton tapahtuma. Tervetuloa kokemaan, jos kerrotte että olette tulossa tulen pitämään seuraa.

9) Raippaluodon silta

Närpiön kaupungineläinlääkärin päivystysalue on aika valtava. Siitä syystä pääsin joskus matkustamaan lossilla esimerkiksi Raippaluotoon. Nykyään Raippaluotoon mennään siltaa pitkin, pääsin sitäkin kokeilemaan. Kuten kerroin, mieheni tykkää silloista, siispä pistin tämän maamme korkeimman sillan tänne listaan. Raippaluoto on muuten osa Merenkurkun saaristoa ja se taas on Unescon maailmanperintöä. Ja siellä voi meloa!

Kuva täältä

10) Kemin lumilinna

Valitettavasti tällaista ei ollut olemassa kun menimme naimisiin. Muutenhan se olisi ollut aivan selvä häämatkan paikka. Tosin, mikä estää viettämästä toista kuherruskuukautta, ihan vaan siitä syystä että linna on jäänyt näkemättä!
Viimeinen kohde on siis tälläkin listalla semoinen nähtävyys jota voisin lähteä katsomaan.
Kuvaa klikkaamalla pääsette lumilinnan sivuille


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...