Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Top ten nähtävyyteni Euroopassa - entä Sinun?

Pauska haastoi minut kertomaan kymmenen suosikki nähtävyyttäni Euroopassa.

Täytyy tunnustaa että taitaa mennä aika hankalaksi tämä haaste, suoralta kädeltä kun en keksi yhtään paikkaa. Mutta enköhän minä pysty löytämään kymmenen nähtävyyttä, katsotaan kuinka tässä käy.

1) Sikstuksen kappeli

Tämä nyt on ihan ykkösvalintani. Olin todella pikkuinen tyttö kun isäni kanssa kävin katsomassa Pietarin kirkkoa ja pääsin mukaan myös Sikstuksen kappeliin. Kokemus oli valtaisa! Michelangelon tekemät maalukset ovat uskomattomia mestaritöitä. Yksityiskohtia kuhisee maalauksissa, pelkästään alttarifresko on käsittämätön taideteos. Se työmäärä joka tuohon on pistetty on valtaisa. Silloisen oppaan kertoman mukaan tuo nahka joka on tipahtamassa helvettiin olisi Michelangelo itse.


Kun muutin kotoota vanhaan pääkaupuunkiimme oli asunnon omistajan poika aikoinaan maalannut seinille taideteoksia. Yksi niistä oli "Aatamin luominen". Alkuperäinenhän on Sikstuksen kappelin katossa. Kun astuimme sisään huoneeseen missä sormet kohtasivat seinällä olin myyty. Siihen asuntoon halusin muuttaa. Ehdottomasti. Se tuntui välittömästi omalta kodilta.

Dan Brownin kirjoista muuten "Enkelit ja demonit" on ehdoton suosikkini. Syynä tietysti nuo "tutut" maisemat. 

2) Ateneum

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan? Keskellä Helsinkiä on aivan loistavia keitaita jotka todellakin ovat näkemisen arvoisia. Mietin pitkään olisiko suositukseni sittenkin Sinebrychoffin taidemuseo, mutta päädyin Ateneumiin. Syynä Hugo Simbergin "Haavoittunut enkeli"

Kuva Wikipediasta

Taulu on valittu Maamme tauluksi vuonna 2006. Ymmärrän miksi. Sen eteen on vaan hetkeksi jäätävä. Ja jos malttaa siirtyä pois taulun äärestä on Ateneumissa muitakin loistavia taideteoksia. Viimeksi kun kävin Ateneumissa oli Carl Larsson näyttely meneillään. Todella kivasti oli sekin näyttely toteutettu.

Eremitaasissakin on ihania taideaarteita, mutta ettei tämä menisi ihan taidenäyttelyksi niin jätän Pietarin pois listasta. Sitäpaitsi en ole Pietarissa käynyt vaan Leningradissa.

3) Marathonisin saari

En tiedä pääsisikö tämä saari muuten listalleni, mutta kun olimme matkalla saarelle sain nähdä valekarettikilpikonnan meressä. Aivan uskomaton kokemus! Kilpikonna on uhanalainen joten sen näkeminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Tietysti olin toivunut että onnistuisimme näkemään kilpikonnan luonnollisessa ympäristössään, mutta venematkan tarkoitus ei ollut kilpikonninen metsästys. Päinvastoin, alueella yritettiin välttää kilpikonnien häiritsemistä. Konnat tosin pesivät Marathonisiksellä, joten "riski" että sellaisen näkisi oli olemassa. Omat kuvani tästä ihmeestä ovat ajalta ennen digikameraa, joten saatte tyytyä (huomattavasti parempaan) kuvaan jonka löysin erään matkan järjestäjän sivuilta.Itse saari on kilpikonnan muotoinen. Venematka sinne oli yhtä tuskaa, olen harvoin ollut niin merisairas kuin silloin, tosin se oli sitä aikaa elämästäni kun olin pahoinvoiva yhdeksän kuukautta putkeen. Merimatka siihen päälle ei ollut mitenkään loistava idea. Kun pääsimme perille olotila parani välittömästi, saari tuntui suorastaan paratiisilta. Suostuin jopa uimaan, kokemus sekin sillä vesi oli todella kirkasta ja rannalle pääsi uimalla pienen luolan kautta.. Saaren toisella puolella olisi ollut se parempi hiekkaranta, mutta se on myös se ranta jossa kilpikonnat munivat, joten sinne emme menneet häiritsemään.

Kuva täältä


4) Grotta Azzurra

Kun nyt lähdin saaria kehumaan niin siirrytään seuraavalle saarelle. Caprin Grotta Azzurra on paras sininen luola jossa olen käynyt. Välimeren maissa on tullut käytyä aika monessa luolassa, yksikään ei vedä vertoja tälle sinisyydessään.

Kovin tulijaystävällinen ei luola ole, pienen puuveneen pohjalla on maattava että luolan suuaukosta pääsee läpi. Se on kuitenkin sen arvoista. Vedestä heijastuva valo tekee luolasta todella upean. Valitettavasti kuvat eivät tee oikeutta tälle nähtävyydelle. Toki voitte googlata niitä. 

5) Saimaa

Äh, olin päättänyt että otan vain yhden kotimaisen kohteen listaani, mutta sitten iski kuin salama kirkkaalta taivaalta: norppa. Voisin tietysti muuttaa tuon Ateneumin Eremitaasiksi, mutta oikeastaan miksi? Kotimaanmatkailua tulisi harrastaa paljon enemmän, on meillä täälläkin upeita nähtävyyksiä!Kävimme muutama vuosi sitten mieheni kanssa norppamelonnalla ja saimme ihailla saimaannorppaa ihan lähietäisyydeltä. Aivan uskomaton kokemus sekin. Matkakertomuksenkin löydät netistä, jos haluat lukea lisää reissustamme. Maisemat olivat ilman norppaakin kauniit, mutta kyllä se norppa kruunasi matkan.  Saimaannorppien määrä on muuten kasvanut, kerrottiin uutisissa. Ensimmäistä kertaa niitä on laskettu yli 300. 6) Nordens Ark

Mitenkään vähättelemättä ihmisen tekemiä valtaisia rakennuksia ja taideteoksia, jotenkin nämä luonnon ihmeet vaan puhuttelevat minua enemmän. 

Ihminen on valitettavasti myös ehtinyt tuhoamaan aika paljon ja uhanalaisia eläimiä (ja kasveja ja yksi planeettakin) on valitettavat paljon. Nordens Ark keskittyy tarjoamaan muutamille uhanalaisille lajeille turvapaikan. Viime kesän lomamatkan yksi pysähdyspaikoista oli siten luonnollisesti Nordens Ark. Eläintarha sijaitsee noin 120 km Göteborgin pohjoispuolella. 


Eläintarha on aika pitkälti tehty eläinten ehdoilla, miksi aina ei välttämättä nähnyt vilaustakaan häkin valtiaasta.  Ruokinta-aikoina olikin hyvä olla paikalla, todennäköisyys saada näköpiiriinsä jotakin muuta kuin kasvillisuutta kasvoi huimasti. Käyntimme jälkeen kuvan yksilö on lisääntynyt!
7) Gibraltar

En nyt tiedä onko tämä varsinainen top ten nähtävyys, mutta aika erikoinen paikkahan tuo kyllä on! Englannin hallinoimma pikkuinen läntti, 6½ neliökilometriä,  josta näkee Afrikkaan. Maan lentokenttä on vähintäänkin eksoottinen. Autot pysäytetään siksi aikaa kun lentokoneet laskeutuvat, ajorata kun kulkee kiitoradan poikki. Ja koska maa on suhteellisen pieni on kiitorata rakennettu niin että se alkaa/loppuu mereen. Lentopelkoisen unelmalaskeutumispaikka. Arvatkaa vaan suostuinko lentämään tuonne! Paikka onkin päässyt outojen lentokenttien top ten listalle.

Magotti on muuten Euroopan ainoa apinalaji ja niihin tuolla pääsee tutustumaan halusipa tai ei. Apinat eivät pelkästään kerjää ruokaa turisteilta vaan tunkevat syliin tutkimaan laukun sisältöä. Taas kerran: omat kuvani löytyvät ainoastaan paperiversioina. 

kuva Wikipedia


8) Grote Markt

Brysselin suurtoria pidetään maailman kauneimpana. En nyt menisi vannomaan, mutta toria ympäröivät rakennukset ovat aika uskomattomia taidonnäytteitä. Liittämäni video ei ehkä oikein tee oikeutta rakennuksille mutta saanen anteeksi? En voinut vastustaa!


Jos nyt ihan välttämättä haluatte nähdä niitä rakennuksia (ovat ne sen arvoisia) niin katsokaa sitten tätä videota


Ja jos te käytte ihailemassa toria, kävelkää pikkuinen pätkä ja ihmetelkää pientä pissaavaa miestä. Aika vaatimaton patsas joka siitä huolimatta on maailmankuulu. 


9) Tallinnan joulutori

Onhan tämä joulublogi, ainakin virallisesti, joten pitäähän tänne tämäkin laittaa!

Ystäväni kertoi minulle tästä ihanasta paikasta ja viime vuonna lähdimme sitten nauttimaan Tallinnan satumaisesta joulutunnelmasta. The Times on julistanut tämän Euroopan parhaaksi joulutoriksi ja ihan syystäkin. 

Vaikka Raatihuoneentori ei ole iso ja ihmisiäkin on valtavasti, siitä huolimatta tilaa riittää kaikille eikä tunnelma muutu klaustrofobiseksi kuten Espalla tuppaa käymään. Koijuissa myydään lähinnä käsitöitä, mutta löytyi sieltä jos jonkinlaista kuusenkoristettakin. Ja glögiä! Sateesta huolimatta torilla pääsi todelliseen joulutunnelmaan kiinni. 

Kuva Eckerö Linen sivuilta

10) Millaun maasilta

Tämä lienee sitten tulevaisuutta? En ole nähnyt tai kokenut tätä ihmettä. Mieheni sen sijaan tahtoisi lähteä ajamaan A 75, vain ja ainoastaan tämän takia. Jos minä haluan nähdä eläimiä niin mieheni tahtoo ihmetellä siltoja. Tanskan matkallammekin teimme järjettömän kiertoajelun vain ja ainoastaan siitä syystä että saimme ajaa siltoja pitkin.

Tämä kyseinen silta sijaitsee Ranskassa ja on maailman korkein maasilta, en tiedä uskaltaisinko edes pitää silmäni auki tuolla, mutta tällainen ihme siis pitäisi saada kokea. 


Kuulisin mielelläni mitkä nähtävyydet ovat teidän listallanne, muistattehan lähettää linkin minulle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...