Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

maanantai 24. syyskuuta 2012

A niin kuin adventti


Adventtikynttilät

Kynttilöitä on "pakko" olla joulun alla. Itse asiassa aloitan kynttilöiden polttamisen jo elokuussa ja jatkan sitä sitten toukukuun alkuun. Tai vielä pidempään. Ne luovat niin ihanan tunnelman. 

Nykyään minulla on adventtikynttilät pyöreässä telineessä, eipä tarvitse neuvotella kummasta päästä kynttilöiden polttaminen kuuluu aloittaa. Se siis kuuluu aloittaa vasemmalta! Tuo pyöreä muoto on muuten pakanallista alkuperää. Se symboloi kuulema elämän jatkuvaa kiertokulkua ja vuodenaikojen vaihtelua. 

Olen tosin löytänyt niin ihania ideoita netistä, että voi olla että tän vuonna adventtikyntelikköni on taas uudenlainen. Ongelma vaan on että suurin osa ideoista löytyy ulkomaalaisilta sivuilta ja tarvikkeiden löytäminen täältä ei ole ihan helppoa. Katsotaan nyt miten asia edistyy.

Joissakin maissa myös kynttilöiden värit vaihtelevat. 
Ensimmäisenä sunnuntaina kynttilä on purppuran värinen, symboiloiden toivoa.
Myös seuraava kynttilä on saman värinen, symboloiden rakkautta. Hassua, luulisi sen olevan punainen.
Kolmantena sunnuntaina kynttilä on pinkki. Ilo on sen viikon teemana.
Neljäs kynttilä on taas purppuran värinen, tällä kertaa symboiloiden rauhaa. 
Keskelle kranssia voidaan vielä lisätä joulupäivää varten valkoinen kynttilä. 

Aika hauskaa miten erilaisia traditioita on eri puolella maailmaa. Meillä on kotona valkoiset kynttilät adventtina. En ole edes ajatellut muun värisiä.

Sen sijaan mietin tekisinkö pihallekin adventtikynttelikön. Löysin aika hauskan idean netistä. Nuo pitäisi vaan tehdä tarpeeksi isoiksi roihuille.


Teidän A:t olivat:

Adventti 

Kaksi ääntä adventille. Joulu on odotuksen aikaa ja adventti on niin luonnollinen osa joulua että ymmärrän valinnan, sama sanahan minullakin tuossa on. Minulle adventti on kynttilöiden lisäksi Hoosianna ja ennen kaikkea "öiden laskemista". Tiesittekö muuten että uusi kirkkovuosi alkaa taas ensimmäisestä adventtisunnuntaista? Eli vietämme oikeastaan Uutta Vuotta. 

Apua!

Yksi apua! tuli listaan. En oikein tiedä minkä kanssa tarvitaan apua, mutta jos saan tietää pyrin toki auttamaan.

Ahdistus

Valitettavasti tämäkin pyhä tuo monille ihmisille yksinäisyyden ja ahdistuksen vielä selvemmin esille. Ymmärrän toki, joulu on varmaan se suurin perhejuhlistamme ja kun maamme hiljenee joulun viettoon voi yksinäisyys todellakin tulla iholle. Tai jos kaikki joulun asettamat "vaatimukset" tuntuvat liian suurilta voi ahdistus toki iskeä siitäkin. 

Yksinäisyyteen minulla ei ole reseptiä. Tosin monien järjestöjen kautta voi saada apua yksinäisyyteen tai jos omat voimavarat riittävät voi tarjoutua ystäväksi. Jouluna voi toki myös mennä vapaaehtoiseksi auttamaan erilaisiin ja -tyyppisiin tapahtumiin. Jos siis kodin seinät ahdistavat jouluna. 

Mitä tulee "tekemättömien asioiden ahdistukseen", miksi stressata niitä? Joulu ei vaadi mitään, itse me ne vaatimukset asetamme. Kukaan ei vaadi että joulua vietetään tietyn kaavan mukaan. Ja jos keittiönkaapit ovat siivoamatta, ei kaapitonttu taatusti pistä pahakseen. 

Minulle joulu on perheen kanssa olemista, oli sitten nurkissa pölyä tai ei. Ystäväni taas lähtee "joulua pakoon" ulkomaille. Ihanaa, lepoa ja lomaa koska hänelle se on tärkeää sekä hyvää ruokaa jonkun muun tekemänä.

Adam 

eli Aatami. Ensin hieman ihmettelin, mutta samalla tajusin. Herrahan liittyy jouluun monella tavalla.
Aatami juhlii jouluaattona nimipäiväänsä, yhdessä E(e)van kanssa. Aatameita on muuten maassamme (eiliseen mennessä) syntynyt vuodesta 1899 alle 1848. Naisia näistä alle 10. En edes tiennyt että viime vuosituhannen taitteessa oli Aatami myös naisen nimi. Kaikkea sitä oppiikin! Adameita taas vastaavasti alle 2680, joista  alle 36 naisia. Vielä vuosina 2000-09 5 naista sai nimen Adam. Olen hämilläni! Maailmalla Adam on myös sukunimi. 

Aatami tietysti löytyy myös jouluseimistämme. Joten joka joulu häntä symboloiva hahmo kuuluu myös minun joulukoristeluuni. Ja vielä ihmettelin!

Aatto

Sain jopa viisi erilaista ehdotusta, myös aatto mahtui mukaan listalle. Odotuksen huipentuma, ainakin lasten mielestä. Onhan se huipentuma minullekin: perhe ympärillä ja rakkautta ilmassa. Ja jännitystä...tuleekohan Pukki?

Seuraavana aakkosissa onkin sitten B. Viittä kommenttia odotan ennen kuin kerron oman mielipiteeni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...