Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

maanantai 5. toukokuuta 2014

Poliisi

Jo Nesbø teki sen jälleen.

Olen siis aivan koukussa Harry Holen seikkailuihin Nesbøn kirjoissa. Tällä kertaa äänikirjana oli Polis eli Poliisi alkuperäinen Politi, uusin Hole-sarjassa, vuodelta 2013. Tai siis, Holehan ammuttiin edellisessä kirjassa, joten kysymys kuuluu, onko tämä edes kunnon Hole kirja? Holen tiimi nyt ainakin on selvittämässä raakaa murhasarjaa, joka tällä kertaa kohdistuu poliiseihin.

Tämä on kymmenes Hole sarjassa ja vaikka kirjat ovat suhteellisen itsenäisiä, lienee järjellisin tapa edetä sarjassa alusta kohti loppua ja kymmenettä kirjaa? Itseltäni on jäänyt kolme välistä lukematta, tai kuulematta, autossa kun yleensä kuuntelen kirjoja, mutta eipä se menoa haittaa. Silti olen iloinen että nämä kolme viimesintä on kuunneltu järjestyksessä. Varsinkin tämä viimeisin viittaa, sekä henkilöhahmoissa, että jonkinverran myös tapahtumissa, aiempiin kirjoihin.

Nesbøllä on outo taitoja manipuloida aivojani haluamaansa suuntaan ja sitten kuitenkin onnistua räjäyttää tajuntani yllättävällä käänteellä. Ja silti olen jo oppinut että juuri se on kirjoissa tarkoitus. Johdattaa minut harhaan. Ja minä kiltisti teen juurikin niin, katson väärään suuntaan. Joskin tunnustan että loppuhuipennuksen kohdalla onnituin tajuamaan mistä oli kyse hieman ennen kuin Nesbø paljasti sen minulle.

Holet ovat raakoja, aivan uskomattoman raakoja, joten ihan heikkohermoisille en tätä iltalukemiseksi suosittele. Silti mestarillinen kielenkäyttö saa minut istumaan lumoutuneena auton ratissa tunti toisensa jälkeen.

Toivon koko sydämestäni että Nesbø tekee yllättävän liikkeen ja Hole-sarja saa jatkoa, vaikka hän jo ennen Panssarisydäntä (nr 8) ilmoitti että loppu on tulossa.

Yritin nimettäin etsiä muusta tuotannosta Harrylle seuraajaan. Yllättävää kyllä en kuitenkaan ihastunut Nesbøn Huvudjägarna kirjaan. Hyvä luultavasti sekin, mutta minulla oli Harrya ja hänen ystäviään, R:ä, B:tä, S:ää ja niin edelleen, ikävä. Harryn puhelimen muisti kun ei ainakaan täyty turhista numerolistoista. Lista on lyhyt ja ytimekäs ja ystävätkin on koodattu yhdellä kirjaimella.

Kuva täältä


2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjavinkistä, minuun uppoavat dekkarit aina, joten menevät listalle jolta sitten poimitaan luettavaa kun vanhat on saatu luettua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos olen sinulle avuksi, sinä kun inspiroit minua jatkuvasti :) Kotikaupunkimme kirjastoissa ihan kiva Nesbö valikoima :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...