Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Pääsiäispupuja

Sain apua pääsiäisvalmisteluissa.

Partiolainen, aina valmiina, ryntäsi avukseni ja auttoi sämpylöiden kanssa. Olin nähnyt kuvan miten "pupusämpylöitä" tehdään ja sellaisiahan me tahdoimme alkupalakeiton kanssa. 

Silmät neiti teki pippurista ja ilmoitti jo niitä tehdessään että aikoo heittäytyä eläinrääkkääjäksi ja poistaa pupuilta silmät ennen syömistä. Hän kun ei syö pippuria. Kovatkin leikattiin pupuille saksilla. Hurjaa pahoinpitelyä!Samalla kun pahoinpitelimme pupuja, neiti kysyi pitääkö paikkaansa että shampoita testaillaan tunkemalla sitä pupunsilmiin. Mitä ihmettä kouluissa nykyään opetetaan? Suureksi ilokseni pystyin sanomaan että kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläinkokeilla on EUssa kiellettyä. En viitsinyt kertoa että maailma on paljon EUta suurempi. Toki hän tietää sen, mutta ehkäpä hän ei ajatellut että suuri kosmetiikkajätti kyllä kiertää tällaisen lainsäädännön aika äkkiä. Kuten kierretään lapsityövoima säädöksetkin. Maassa maan tavalla, vai miten se nyt menikään? Turha minun on moralisoida, parempi olisi toimia hyvänä esimerkkinä ja kertoa millä periaatteilla tuotteemme valitsemme. Tosin, samoja raaka-aineita tuotteissa käytetään, joku on vaan se likaisen työn tehnyt omissa nimissään. Mutta onhan se kiva kertoa että käytämme näitä tuotteita koska tämä firma ei harrasta eläinkokeita. Kaksinaismoraalia parhaimmillaan. 

Sämpylät olivat kuitenkin hyviä. Ja suoloisia. Töpöhäntineen.

Pupusämpylät

2½ dl laktoositonta maitojuomaa
2½ dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 dl 3 viljanjauhoja
9 dl vehnäjauhoja
50 g sulatettua voita

Lämmitä neste noin 37 asteiseksi ja lisää hiiva ja sokeri sekä suola nesteeseen. Alusta joukkoon noin puolet jauhoista. Lisää sulatettu voi ja jakta jauhojen lisäämistä kunnes taikina irtoaa käsistä. Anna kohota lämpimässä paikassa n. ½ tuntia.
Tee pieniä sämpylöitä joille leikkaat korvat (kuva yllä). Tee pippurista silmät pupuille ja nipistä "pyllyyn" pieni töpöhäntä. Voitele sämpylä vedellä ja paista 225 asteessa noin 12 minEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...