Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Indikaattoriväri

Luin tutkimuksen "uusavuttomuudesta"

Suurin osa poisheitetystä ruoasta hävitetään kodeista siksi että olemme uusavuttomia. Väitti ainakin tutkimus. Ihmiset ovat kuulema vieraantuneet kokonaan aistinvaraisesta tutkimisesta, ei osata sanoa onko ruoka syömäkelpoista vaiko ei, koska ei uskalleta luottaa siihen että hajuaisti toimii. Tai näköaisti. Siispä ruoka heitetään roksikseen varmuuden vuoksi.

Ei tuo nyt oikeasti niin hurjan vaiketa ole, huomata onko ruoka käyttökelpoista. Varsinkaan jos ei ole flunssaa. Ensin ruokaa katsotaan, onko se normaalin näköistä. Se toki vaatii että näköaisti toimii tai että on löytänyt silmälasinsa. Esim home tekee sellaisen karvaisen, yleensä vihertävän pinnan. En suosittele syötäväksi. Homeita on toki monenlaisia, kaunein näkemäni oli punertava. Tosin en arvostanut sitä jääkaappiin unohtuneessa pakasterasiassa. Koko rasia lähti kaatopaikalle. 

Jos näköaisti ei paljasta outouksia siirrytäänä haistelemaan. Suosittelen että muutaman kerran haistaa raakaa lihaa, kalaa, maitoa ym tuotteita jotka eivät ole pilaantueet, ominaishaju kun ei ole ihan sama näissä tuotteissa. Mädän kananmunan kohdalla ei välttämättä tarvitse harjoitella, sen hajun tuntee! Viimeistään oksennusrefleksi paljastaa munan oudon hajun. Limaisuuskin on aika hyvä merkki pilaantumisesta. 

Jotkut äköltykset eivät sitten näy, haise tai muutenkaan muuta elintarviketta mitenkään. Onneksi suurinosa pilaajista tuhoutuvat kuumakäsittelyllä, joten aika turvallisesti voi syödä ruokansa jos se näyttää ja tuoksuu normaalilta ja sen on kuumentanut kunnolla. Tämä koskee muuten myös (pakaste)marjoja! Se kuumennus siis. Norovirus ja ekinokokki inhoaa lämpöä, ei pakkasta.

No, niin tai näin, nyt tähänkin on apu! Uusissa maidoissa on indikaattoriväri joka kertoo jos maito on pilaantumassa! Tietysti se vaatii että uskaltaa luottaa näköaistiinsa, mutta maito siis vaihtaa väriänsä kun pilaantumisprosessi alkaa. 

Meillä ensimmäinen maito on nyt sillä rajalla, itse asiassa oli nyt aamusta jo selvästi pilaantunutta, eli ihan kirkkaan punaista. 

Ainakin meidän jääkaapissa oleva maito. Varsinkin kun illalla hieman autoin sitä karamellivärillä.

Hauskaa Aprillia! Syökää silliä ja juokaa...maitoa päälle!3 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...