Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Nyt myös meillä

Kaikilla muillakin on!

Montakohan kertaa olen kuullut senkin lauseen? Tosin, täytyy tunnustaa että muistan itsekin haluneeni "varsitennarit" ala-asteella. Pitkän kinumisen jälkeen sainkin ne. Joten 11 vuotias sisälläni tajusi mistä partiolainen puhui. Silti kieltäydyin ostamasta aitoja Converseja. Niissä ei taida olla mitään muuta kummallista kuin merkki? Hinta ainakin puhuisi huomattavasti paremman kengän puolesta. Tylsä äiti ilmoitti, ettei kaikkea voi saada, mutta jos neiti tahtoo niin tehdään Converset. Eikun tuumasta toimeen. Ne ovat nyt valmiina! Ja kun kävimme plop-kaupassa satuin näkemään vähemmän aidot tennarit. Ilmoitin että jos kelpaa niin siitä niin sitten vaan. Saisin 4 tai jopa 5 tällaiset yksien Conversien hinnalla. Voisiko joku kertoa mitä ihmeellistä niissä aidoissa on?

Partiolainen suunnitteli ja toteutti itse merkin, joten siihen minulla ei ole ohjeita tarjota teille, loppuosa on Novitan mallistosta, pienin muunnoksin. Nyt pikkuisella on sellaiset "Converset" joita ei ole kenelläkään muulla!

Converset

Lanka: 7 Veljestä
Koko: 38

Luo 44 silmukkaa vaaleanpunaisella langalla. Jaa silmukat 4 puikolle. Neulo 2 oikein (o), 2 nurin (n) kunnes varren pituus on 11 cm. 

Kantalappu: Neulo puikon 1 ja 4 yhdelle puikolle. Jatka näillä (22) silmukalla vahvistettua neuletta 17 kierrosta. Eli nurjalla puolella silmukat nurin, käännä työ ja nosta silmukka neulomatta, seuraava oikein, nosto-o ja sitten taas nurin nurjalla puolella. 

Kantapohjan kavennukset: neulo työn oikeasta reunasta kunnes jäljellä on 7 s. Tee ylivetokavennus (=nosto, o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä. Nosta 1 s neulomatta, neulo 8 nurin, neulo 2 seuraavaa yhteen. Käännä. Nosta 1 neulomatta ja neulo 6, tee ylivetokavennus...jatka näin kunnes kaikki sivusilmukat ovat "poissa". Keskellä siis on koko ajan 10 silmukkaa. Jaa silmukat 2 puikolle (5+5)

Poimi kantalapun reunasta 12 silmukkaa ja neulo ne kiertäen oikein puikolle 1 (=17 s). Jatka nuelomista puikoilla 2 ja 3 näin: 4 o, 2 n, 2 o, 2 n, 2 o, 2 n 4 o. Poimi puikolle 4 vielä 12 silmukkaa ja neulo ne kiertäen oikein.

Jatka neulomista kiilakavennuksin: 
puikon 1 lopussa 2 viimeistä oikein yhteen
puikot 2 ja 3: 4 o, 2 n, 2 o, 2 n, 2 o, 2 n 4 o
puikon 4 alussa ylivetokavennus (neulomatta, o, vedä yli)
Toista kavennuksia joka toinen kierros kunnes puikoilla on taas 11 silmukkaa. Lopeta kavennukset.
Jatka samalla tavalla, ilman kavennuksia, kunnes pikkuvarvas peittyy.

Vaihda valkoinen lanka, neulo sileää neuletta (o) ja tee samalla kärkikavennukset joka toisella kierroksella:
puikon 1 lopussa 2 s oikein yhteen
puikon 2 alussa ylivetokavennus
puikon 3 lopussa 2 s oikein yhteen
puikon 4 alussa ylivetokavennus.
Kun puikoilla on jäljellä 6 s tehdään kavennukset joka kierroksella. Kun silmukoita on jäljellä 4, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. 

Vedä vielä kengännauhat sukkiin, me käytimme valkoista lankaa, niin että sukkia voi käyttää saappaissakin.


2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...