Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Nyt riitti

Ostin 11 kiloisen kinkun.

Siitä otettiin ensimmäiset viipaaleet aattona, välipäivinä tein jo pyttipannua kun lapset olivat lopen kyllästyneitä jouluruokaan. Sen jälkeen olen nauttinut kinkkuvoileivistä, mutta nyt tuli minullekin seinä vastaan. Muutaman viipaleen säästin iltavoileipiä varten, mutta muuten isäntä sai paloitella loput kinkut. Elintarvikevalvojat, eli sheltit, katselivat työskentelyä ja vaativat aina välillä koepalat itselleen. Heillekin jätettiin vielä iltaruokaan hieman maistiaisia, mutta nyt on kinkku kattilassa porisemassa herneiden kanssa. Jeps, luitte oikein, teen hernekeittoa.

Perheeni alikehittyneet makunystyrät nimittäin hyväksyvät herneet elintarvikkeeksi ja kerran vuodessa suostun minäkin kestämään tuota olevinaan keittoa. Onhan tammikuu laihduttamisen luvattua aikaa, joten pienemmät annokset puoltavat paikkaansa. Ja iltavoileivät vievät sitten tarvittaessa näläntunteen. Ja kotitekoinen hernekeitto on oikeasti parempaa kuin teollinen pöperö. Ja koska olen itselleni luvannut että yritän vähentää kompostiin menevää ruokamäärää, on herenkeitto ihan hyvä loppusijoituspaikka kinkulle. Sinappia ei nyt meillä varsinaisesti vanhene, mutta sitäkin voi soppaan tunkea.

Suurin ongelmani tällä hetkellä on millä reseptillä tuota tekisin. Siis resepti toki on selvä, mutta maustaminen? Meiramia olin ajatellut sinne pistää, mutta herenepussin kyljessä oli mausteena kuminaa. Sitäkin olisi kotona, joten nyt pitää sitten miettiä miten ongelma ratkaistaan. Hieman molempia taitaa olla lopullinen päätös.

Mikään pikaruokahan tämä ei ole valmistaa, aikaa menee vajaa vuorokausi. Aktiivista työntekoa siitä ei tosin ole kuin muutama minutti.

Hernekeitto vm.-14


500 g kuivattuja herneitä
2½ l vettä

Huuhtele herneet ja siirrä ne likoamaan veteen yön yli.

n ½ kg kinkkua
1 iso sipuli
3 rkl sinappia
2 tl meiramia
1 tl kuminaa
valkosipulinkynsiä

suolaa maun mukaan

Keitä herneitä liotusvedessään. Kuori pinnalta muodostuva vaahto. Lisää kinkku ja keltasipuli ja anna kiehua hiljakseltaan n. 3 tuntia. Lisää mausteet ja valkosipuli loppuvaiheessa

Kuva viime vuodelta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...