Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

maanantai 13. tammikuuta 2014

Nuutti ei tullutkaan...

Hyvä Tuomas joulun tuopi...

Ja tänään on taas se inhottava päivä. Tosin, kukaan täällä meillä ei ole muistuttanut minua Nuutista, paitsi joulukuuseni joka ei osaa käyttäytyä. Se viskelee palloja oksiltaan aikansa kuluksi. Havujakin näköjään alkaa tipahdella. Ja vastahan tuo on kolmisen viikkoa ollut sisällä. Outo puu! Mutta koska ei Nuuttia ole meillä juhlittu, saa puu, ja muutkin koristeet vielä odotella siivouspäivää.

Tomtens dotter kertoi sisäisestä Grinchistään joulukuussa. Ja samalla haastoi meidät muutkin tekemään grinchlistamme. Mikä olisikaan parempi päivä sille kuin Nuutin nimipäivä?

Idea siis on kertoa mitä asiat joulussa ärsyttävät. Uskokaa tai älkää, niitäkin on! Seuraavana siis alaston totuus:

1) Kaupallisuus

Mitä sitä kieltämään, joulun sanoma on aika pitkälti jo unohdettu kun kaupat houkuttelevat järjettömään kulutusjuhlaan. Joulun sanoma taitaa nykyään olla "kaikki tänne mulle heti nyt". Ainakin jos mainosmiehiin on uskominen. Ja hyvin ovat työnsä tehneet! "Kaikilla muilla on tabletti, miksi en minulla ei ole". "Kaveri sai taas uuden älypuhelimen joululahjaksi, miksi minä en saa?"

FB päivityksistä päätellen meidän perhe ei ole ainoa missä tätä laulua kuunnellaan.

FB:sta napattu

2) Kolmen kuukauden koristetuuletus

Joulu alkaa adventtina. Ei päivääkään aiemmin. Vaikka pidänkin joulusta, en todellakaan tahdo nähdä palloja kaupassa jo lokakuussa. Toki koristeita ja askartelutarvikkeita voi olla myynnissä, mutta joulukoristelu ei kuulu lokakuun näyteikkunaan.

3) Pakolliset kuviot

Jouluna on ehdittävä haudalle käymään, jouluksi kuuluu pestä liinavaatekaapin hyllyt, jouluna pitää lähettää kortteja... lista on loputon. Miksi ihmeessä juuri jouluna on tehtävä kaikenlaista?

Miksi ei sitä kirjettä voi lähettää vaikka keskiviikkona? Ja vessankaapit on kiva siivota vaikka kesäksi. Mummia voi muistella ihan kotonakin. Miksi ihmeessä juuri jouluksi ihmisten hartioille kasataan järjetön määrä velvotteita?

Jokainen viettäköön, tai olkoot viettämättä, joulua juuri niin kuin parhaaksi näkee. Niin minäkin teen.

4) Oudot ruoat

Joulupöydässä kuuluu olla lipeäkalaa. Ja imellettyä perunalaatikkoa. Missään tapauksessa jouluna ei voi syödä lihapullia.

Taas kerran näitä outoja vaatimuksia. Jos en pidä lipeäkalasta, miksi sellaista olisi joulupöydässäni? Jos joku tahtoo syödä lammaskyljyksiä niin eikö se ole jokaisen oma valinta mitä juhlapäivänä syö, tai on syömättä?

Meidän joulupöytää on hieman karsittu, ellei kukaan syö perunalaatikkoa se häviää, minä en ainakaan halua kompostitäytettä pöytääni. Sama koskaa muutamaa muutakin ruokaa. Ja vieläkin olisi karsittavaa, mutta askel kerrallaan.

Kuva täältä


5) Huonolaatuiset joulupaperit ja -nauhat

Mikään, siis ei mikään, ärsytä minua yhtä paljon kuin nykypäivän lahjapaperit!

Muistan pikkutyttönä kun lahjat avattiin nätisti ja kauneimmat paperit jälleenkäytettiin joko sellaisenaan tai kortteihin. Nykyajan paperit eivät kestä edes sitä ensimmäistä paketointikertaa. Juu, tiedän että papereissa on eroa, mutta millä ihmeellä minä tiedän mikä on hyvää paperia kun katselen niitä tiiviisti rullattuja, suojakelmuun suljettuja kääröjä kaupassa? Sen tiedän että hinta ei ole takuu laadusta. Paperiteollisuuden luvatussa maassa luulisi löytävänsä laatupaperia lähes jokaisesta kaupasta. Toistaiseksi luotettavin kauppa on ollut naapurimaan laatikkokauppa, mutta ei sieltäkään aina saa sitä mitä hakee.

Nauhat on sitten toinen ongelmakohta. Parikin rullaa lapsille kelpaamatonta lahjanauhaa löytyy kotoota. Nauha kun ei tahdo kihartua kauniisti.

Onhan noita muitakin asioita, mutta mennään nyt tällä top-5-listalla.

Hauskaa Nuutin-päivää. Minä ainakin nautin, tästä alkaa bonuspäivät. Katsotaan koska perheemme oikea Grinch kyllästyy ja vaatii että kotimme palautuu perustilaansa. Mietin tässä itsekseni sillä aikaa minkä koristeen "unohdan" tänä vuonna esille...

Kuva Wikipediasta

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...