Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 3. marraskuuta 2012

Toinenkin haaste

Suomessa heitetään 160 miljoonaa kilo syömäkelpoista ruokaa roskiin.

Tämä oli naamakirjan puolelle poikinut haastesivuston: Roskaruokaillallinen

Näin pyhäinpäivänä, kun kaupat ovat kiinni, olisi siis hyvä hetki tehdä tähteistä illallinen. Koska meillä on illaksi muita suunnitelmia, päätin että lounaamme on "roskaruokaa". 

Jäin kuitenkin miettimään tätä järjetöntä määrää ruokaa joka menee roskiin. yli 20 kiloa/suomalainen vuodessa. Se tarkoittaisi meidän perheessä 80 kiloa vuositasolla. En suostu allekirjoittamaan. Tosin, liian paljon meilläkin pääsee pilaantumaan (juureksia, hedelmiä, leipää) joten jos nekin otetaan huomioon niin voi kyllä hyvinkin olla että mekin hoidamme "oman osuutemme". Järkyttävää! 

Siispä päätin parantaa tapamme. Olin tehnyt lapsille "talvipataa". Annos oli jäänyt syömättä, se jäi jääkaappiin lojumaan kun unohdin ottaa mukaani töihin lounaaksi. Tänään sitten päätin pelastaa nuo jämät, komposti olisi muuten kutsunut. Kaivoin lihat ja juurekset pois liemestä (sen kiikutin sitten kompostiin, en jaksa pakastaa liemijämiä) ja heitin ne paistinpannulle.


Sillä aikaa kun nuo lämpenivät tein neljästä munasta munakkaan. Munat + 4 rkl vettä, hieman suolaa ja persiljaa sekaan. Munan rakenne rikki haarukalla vatkaten ja pannulle tähteiden seuraksi. Helppoa ja ihan syömäkelpoista. 

2 kommenttia:

 1. Visst är det hemskt med all mat som hamnar i soporna, jag läste en gång ett tips om att ifall man får lite rester över, så lite att det inte känns lönt att spara kan man dela det i småbitar och frysa in. Sedan använder man alla småförpackningarna till en pyttipanna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inte så dum idé det heller!
   Jag brukar försöka ta med mig till jobbet som lunch våra rester, men är helt hopplös på det. Glömmer dem i kylskåpet!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...