Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

perjantai 9. marraskuuta 2012

Lainassa

Minun piti tilata itselleni joululevy.

Mainitsin asiasta siskolleni, ja hän sitten informoi että hän omistaa kyseisen tallenteen. En ymmärrä miksi en opi että meitä on kaksi. Jouluihmistä perheessäni siis.

Siskoni lähti leikkimään J.R.:a, joten sain levyn lainaksi. Lisäkommentilla: ei ole maailman paras joululevy, mutta yksi lempikappaleistamme löytyy siltä. Levy ON hyvä. Olen kuunnellut sen kertaalleen läpi ja olen ihan koukussa.

Kyseessä on Peter Jöbackin "Jag kommer hem till julen". Ihana sekoitus minulle uutta ja vanhaa. Levy tosin on jo kymmenen vuotta vanha, joten ihan tuore julkaisu ei ole kyseessä.

1) Intro 

22 sekuntia kestävä Intro nyt on ihan turha esitys levyllä, mutta sitten alkaakin ilotulitus:

2) Viskar en bön

Minulle aivan uusi tuttavuus. Ei kovin jouluinen, mutta aivan ihana.

3) Ave Maria

Klassikko, joskin täytyy tunnustaa että tietyt laulut ovat jo niin moneen kertaan kuultu että "uudelle" laulajalle on aikamoinen haaste tehdä siitä parempi versio kuin ne tuhannet aiemmat ovat olleet. Tosin taisi olla ensimmäisiä kertoja kun kuulin ruotsiksi. Joten siihen nähden: loistava.

4) Jag kommer hem igen till jul

Levyn nimikkokappale. Hieman haikea ja jotenkin itsekäskin kappale. Ei minun suosikkini tällä levyllä.

5) Jul, jul strålande jul

Klassikko jota itsekin olen laulanut. Kuuntelen ihan mielelläni Peterin laulamana. En muuten tiennyt että tämä on käännetty englanniksikin: Wonderful Peace

6) Gå inte förbi

Uusi tuttavuus tämäkin, vaikka onkin vanha laulu. Sissel Kyrkjebo laulaa kanssa, aivan ihana.

7) Gläns över sjö och strand

Tuttu laulu mutta ihan outo versio. Vaikka totesinkin että ei ole helppoa tehdä parempaa versiota niin ei se nyt ainakaan onnistu tekemällä outoa versiota.

8) Snön föll

Kuten totesin, sekoitus uutta ja vanhaa, tämä on Jöbackin omaa musiikkia. Vaatii muutaman kuuntelukerran lisää, mutta uskoisin että tykkään.

9) Decembernatt

Syy siihen että tahdoin tämän levyn itselleni. Ei kai tätä tarvitse perustella sen kummemmin. Vaikka Cohen laulaa sen ainoan aidon version niin tämä kertoo joulusta. Täydet pisteet Jöbackille!10) Guds frid I gode vise män

God rest ye merry gentlemen- En ole koskaan aiemmin kuullut äidinkielelläni laulettavan. Siksi pisteet siitä. Ja tuo kitara taustalla on hauska. Kuten tamburinikin.

11) Marias sång

Greensleeves. Kaunis, kaunis, mitä muuta tästäkään voi sanoa. Minusta on ihan kiva että herra laulaa ruotsiksi, miksi ihmeessä edes yrittää kilpailla millään muulla kielellä?

12) O, helga natt

Nyt pitää muistaa että Jussi Björling on laulanut tämän. Ei niihin saappaisiin todellakaan astuta ihan noin vaan... Tämä olisi ehkä kannattanut vaihtaa johonkin toiseen.

13) Jag tror på dig

Bob Dylanin I belive in you. En ole ikinä kuullut aiemmin, joten tämä on sitten ensimmäinen versio minulle. Eva Dahlgren mukana, hetki meni että tunnistin äänen.

14) Stilla natt

Tunnustan olevani vanhanaikainen, mutta nämä uudet sanat eivät vaan tunnu ihan oikeilta. Tosin, niin monta kertaa olen tämänkin version kuullut että osaan sanat näinkin. Tykkään vaan enemmän niistä äidinmaidossa tulleista

15) Varmt igen

Johan tunnustin olevani vanhanaikainen, minusta olisi ollut parempi lopettaa "klassikolla". Vaikka sitten sillä O, helga nattilla. Tämä Per Gesslen kappale ei ole ollenkaan huono, mutta loppuhuipennus on loppuhuipennus.

Mutta kokonaisuttena siis aivan ihana levy, joten kyllä tämä on levykokoelmaan saatava.


2 kommenttia:

  1. Minulla on edellä mainittu kokoelma kasettina säilöttynä jossakin laatikoistani! Kasettisoitin ei toimi niin en ole kuullut näitä kappeleita vuosiin! Nostalgisia muistoja nousee mieleeni,silmäkulmaani vierähtää kyynel ... Kiitos kun muistutit. Voin nyt musiikin siivittämänä palata muistoihini aina kun niin haluan. - Muuten Cohenia parempikin versio kappaleesta Hallelujah on mielestäni Jeff Buckley`n esittämä.

    VastaaPoista
  2. Menen googlaamaan Buckleyn ja taidan kirjoittaa joulupukille puolestasi ;-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...