Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Maailman parhaimmat?

Kummallista miten en saa asioita tehtyä ajoissa.

Vaikka tiesinkin että ultrassa näkyvillä nyyteillä on taipumusta syntyä, en vaan saanut aloitettua projektia. Sen sijaan olen googlannut "maailman parhaiden vauvasukkien" ohjeita. Aika yksimielisesti ihmiset suosittelevat "junasukkia". Sukkien tarina on aivan ihana, sen voi lukea aika monesta paikasta, itse päädyin Etelä-Pohjanmaan Taito sivustolle.

Alkuvuodesta 1939 tai -40, tarina hieman vaihtelee lähteestä riippuen, tarkka päivämäärä lienee kuitenkin mahdollista selvittää, Kerttu Latvala oli ollut matkalla sotaa pakoon Tuula vauvansa kanssa. Matka oli keskeytynyt kun rata oli pommituksen seurauksena poikki. Junassa, heitä vastapäätä, oli istunut eläkkeellä oleva käsityöopettaja. Opettaja oli ollut sitä mieltä että Tuula-vauva tarvitsi sukat. Puikot eläkeläisellä oli ollut matkassa ja niinpä hän oli purkanut omaa valkoista villatakkiaan ja tehnyt Tuulalle sukat.

Minun sukkani ovat kyllä ennemminkin uimahalli sukat, ensimmäinen sukka tuli tehtyä hallilla. Junasukkia kun en voi tehdä kun en vieläkään suostu pendoliinon kyytiin.
Neulomisen aloitin muuten vasta vanhoilla päivillä. Koulussa harrastin puutöitä, joten sukat jäivät neulomatta! Taisin olla aikaani edellä, "kaikki muut" osasivat neuloa sukkia kun olin lukiossa.

Lankasuosituksena oli lukemassani ohjeessa Wool tai Nalle.

Koska lankaa tarvitaan n. 50 g, päätin käyttää lankaa jonka merkkiä en tiedä. Oletan sen olevan Nallea, mutta en muista varmuudella. Söpöä se minusta on joka tapauksessa. Puikot joita käytin ovat joka tapauksessa 2½.

Ohjeet uimahallisukkiin

Luo 40 silmukkaa ja jaa ne 4 puikolle. Minä tykkään jakaa ne neulomalla silmukat oikein, joten ensimmäinen kierroksen neuloin siis oikein jakaen silmukat 12-8-12-8. Näin saan aina aloittaa oikein.

Neulo 12 kierrosta joustinta: 2 oikein, 2 nurin

Ja sitten se vaihe joka tekee näistä "maailman parhaimmat":

*Seuraavat 4 kierrosta nurin, sitten 4 kierrosta oikein ja 4 kierrosta nurin.
Sitten taas 12 kierrosta 2x2 joustinta*

Toista vielä tähdestä tähteen (*-*) eli raidat ja joustinta.

Sitten olisi aika jakaa joka puikolle 10 silmukkaa ja aloittaa kantalapun tekeminen puikoilla 1 ja 4 (minä yhdistän ne yhdelle puikolle). Jätä puikot 2 ja 3 odottelemaan.

Eli sileää neuletta 12 kierrosta, joka toinen kierros oikein joka toinen nurin. Nosta aina ensimmäinen silmukka neulomatta.

Ja siten aloitetaan kantapohjan kavennukset:

Jaa silmukat kolmeen ryhmään: 7-6-7.

Neulo ensin reunan 7 silmukkaa sekä keskiosan 5 silmukkaa oikein. Nosta kuudes silmukka neulomatta, neulo seuraavasta reunaryhmästä 1 silmukka oikein ja nosta se neulomatta jäänyt silmukka neulotun yli. Käännä!

Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta. Neulo keskiosan 4 silmukkaa nurin ja keskiosan viides nurin yhteen reunaryhmän ensimmäisen kanssa. Taas saat kääntää työn.

Jatka samalla tavalla kaventaen aina keskiryhmän viimeinen ja reunaryhmän ensimmäinen, kunnes reunaryhmät on saatu kavennettua pois.

Koska meillä on nyt vähän vähänlaisesti silmukoita, poimitaan niitä lisää mukaan leikkiin!

Kantalapun sivuista poimitaan 7 lisäsilmukkaa.

* Neljä kierrosta: puikko 1 oikein, 2 ja 3 nurin, 4 oikein.
   Neljä kierrosta kaikki oikein *


Toista tähdestä tähteen vielä 2 kertaa. Eli jalkaterän päälle tulee raitoja. Yhteensä 4 kappaletta koska neuomme vielä Neljä kierrosta: puikko 1 oikein, 2 ja 3 nurin, 4 oikein. 

Sitten on jäljellä kavennukset:

Ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa: kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen.
Toisen ja neljännen puikon alussa toinen (nosta) ja kolmas (neulo) silmukka ylivetäen (2 -> 3 yli) yhteen.
Kun jäljellä on 4 silmukkaa, katkaise lanka ja pujottele se silmukoiden läpi. Päättele langat. Valmis!

Paitsi että pitäisi vielä tehdä toinenkin...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...