Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 8. marraskuuta 2012

Kukkaro

Äiti on saanut kovin paljon käsitöitä viime vuosina joululahjaksi.

Niin tänäkin jouluna tulee käymään. Oletan että äiti ei lue blogiani, joten uskallan pistää tämän päivityksen tänne.

VMSom@koppa nimisestä blogista löytyy vaikka mitä kivaa, muun muassa tämä klipsikukkaro ohjeineen. En oikein ymmärtänyt noita ohjeita, joten tämä on minun sovellutukseni, idea ja malli kuitenkin on alunperin tuolta sivustolta.

Minä päädyin käyttämään Novitan Virkkauslankaa kaksinkertaisena ja virkkuukoukkua numero 3½. Lisäksi tarvittiin nipsuttimia aikamoinen kasa. Kierrosta kohti meni 18 kappaletta, tein neljä kierrosta ja kukkaroon tarvittiin kaksi puolta eli 144 nipsutinta yhteensä. Ja vielä tarvittiin ompeluneula sekä vetoketju.

Aloitin projektin "maagisella renkaalla". Alkuperäinen ohje puhuu mahdollisimman pienestä renkaasta johon tulee 18 pylvästä. No, maagisella siitä renkaasta tulee mahdollisimman pieni. Valitettavasti en ole löytänyt suomenkielistä videota aiheesta, mutta tämä on niin selvästi esitetty, että eiköhän ajatus selviä vaikka ei ääntä kuulisi tai englantia ymmärrä.


Kun rengas oli tehty virkkasin siihen ne 18 pylvästä ja korvasin luonnollisesti sen ensimmäisen pylvään kahdella ketjusilmukalla. Ja kun olen päättänyt kierroksen piilosilmukalla siihen (toiseen) ketjusilmukkaan kiristin renkaan mahdollisimman pieneksi.

Jos olette unohtaneet miten virkataan, suosittelen esimerkiksi Viivin virkkausnettiä. Sieltä löytyy, hyvine kuvineen ja selitysten kera, ne tavallisimmat silmukat.

Sitten alkaa klipsien kiinnittämien. Tosin ennen sitä on klipsit "esikäsitelty". Klipsi käännetään niin että "ruma" puoli on sisäänpäin eli kohti virkkaajaa. Käänsin vielä se "terävän" reunan ylöspäin. Ensin kiinteällä silmukalla ensimmäinen nipsutin kiinni.Seuraavaksi uusi klipsu ½ edellisen taakse ja kiinnitys kiinteällä silmukalla (koukku pylvään läpi ja molempien klipsien kautta lanka takaisin eteen). Eli alla olevassa kuvassa olen kiinnittämässä kolmatta klipsiä. Koukku menee pylvään ja kahden nipsuttimen läpi ja tuosta sitten vedän langan läpi.Lanka kulkee koko ajan työn toisella puolella eli "oikealla puolella". Nurja puoli on virkkaajaa kohti. Näin jatketaan kunnes 18 klipsiä on kiinnitetty työhön. Viimeiseksi ensimmäinen ja viimeinen klipsi yhdistetään kiinteällä silmukalla.

Kahdella ketjusilmukalla "noustaan" seuraavalle kierrokselle.
Tässä vaiheessa en ollut yhtään kartalla, mutta virkkausopettajani kanssa (tack för hjälpen, Guka) päädyimme suraavaan tapaan:

Ensin kiinnitettän seuraavan kierroksen ensimmäinen nipsutin edellisen päälle. Edelleen se "ruma" puoli virkkaajaan päin.
Klipsi kiini alla olevan päälle kiinteällä silmukalla. Sitten viereen toinen klipsi (seuraavan klipsin päälle) niin että virkkuukoukku menee oikealla olevan (kierroksen edellinen) päällimmäisen ja alimman klipsun välistä sekä seuraavista klipseistä sekä ylemmän että alla olevan läpi. Kiinteä silmukka joka siis yhdistää seuraavan alla olevaan ja edelliseen.Tämän jälkeen oikealla olevan ylimmän ja alimman läpi ja kiinnitetään ne kiinteällä silmukalla.Sitten mennään vieressä olevan ylemmän ja alemman läpi ja tehdään kiinteä silmukka.
Ja aloitetaan taas alusta eli "vinosti läpi" (ylemmän ja alemman välistä) ja seuraava uusi klipsi kiinni allaolevaan... Kun kierros saadaan päätökseen kiinnitettään viimeinen ensimmäiseen samalla periaatteella ja siirrytään kahdella ketjusilmukalla seuraavaan kierrokseen. Jatketaan kunnes ollaan tyytyväisiä "korkeuteen".

Tämä aika luonnostaan kääntyy kulhomaiseen muotoon. Tällaisia kulhoja tehdään kaksi samanlaista.

Ja nyt täytyy tunnustaa että pelkään kuitenkin hieman että äiti ilmestyy tänne, joten en näytä loppuosasta kuvaa. Jos joku kaipaa niitä kuvia, voin postittaa privaatisti. Joulun jälkeen voin ehkä näyttää täälläkin.

Ompelin kuitenkin seuraavaksi vetoketjun (ihan käsin) noiden kahden "kulhon" väliin ja virkkasin lopuksi "loppuosan" ihan pylväillä kiinni. Vielä olisi tarkoituksena kehitellä jonkinlainen käsilenkki tuohon. Ja sitten pakettiin.

2 kommenttia:

  1. Ulla <3 tiedäthän sinä, että minä ainakin olen kauhean utelias <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Katostaan josko illalla egtisin. Nyt ei ole kuvaa matkassa :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...