Op.median haastattelussa kysyttiin montako eri ruokalajia meillä on joulupöydässä. Koska en ollut koskaan ajatellut asiaa viskasin ilmaan luvun kolmisenkymmnetä. Nyt sitten lasketaan.
- Keitetyt perunat. Välttämättä en nyt laske tätä ruokalajiksi, enemmänkin lisukkeeksi, mutta syötävä nyt kuitenkin. Perunat keitetään kuorittuina, juhlapäivän kunniaksi, kevyesti suolatussa, tillillä maustetussa vedessä.
- Silliä, ennen ostettiin kokonaisia rasavsillejä tynnyristä, nykyään hieman oikaisemme ja äiti ostaa valmiita fileitä. Ne sitten paloitellaan ja pistetään purkkiin. Päälle sokeria sellainen iso sokerilusikallinen, olisiko suurinpiirtein ruokalusikallinen, ja maustepippureita, laakerinlehtiä sekä viipaloitua keltasipulia. Päälle laimennetta Rajamäen väkiviinietikkaa.
- Sinappisilliä tämäkin suoraan kaupan hyllystä
- Kirjolohen mäti. Vuosien varrella ollaan syöty kaikkia mätiä aina kaviaarista lähtien. Sitä saatiin niinä jouluina kun Isi oli ollut Neuvostoliitossa töissä. Ratsastaja kuitenkin sai isäni päätymään kirjolohen mätiin kun neiti kaksivuotiaana päätti että hän haluaa lisää bollar-bollar (palloja-palloja). Mäti-sipuli-valkopippuri-kerma on ohje, smetanat unohdettiin koska lapsukainen halusi Vaarin tekemiä palloja.
- Appelsiinigraavattu lohi
- Perinteinen graavilohi Isin ohjetta noudattaen, ennen tarjoilua päälle tiputellaan vielä sitruunaa
- Siskoni yleensä haluaa näille sinappikastikkeen, mutta koska hän tänä vuonna vietti joulua ulkomailla, tämä puuttui pöydästämme
- Kuten puuttui lihapullatkin. Siskoni ei syö kinkkua
- Savukalapatee
- Suutarinlohi Äitini ystävätär tekee näitä.
- Sinappisilakoita Tämän vuoden uutuus, ystävän lahja.
- Lämminsavukalaa. Tänä jouluna se oli lohta.
- Äitini teki karpalo-gini silakoita Kaikkien aikojen Jouluherkut ohjeen mukaan.
- Sillisalaatti Äitini ja tätini lempiruokaa. En ole pariin vuoteen edes maistanut. Ei ole lempiruokiani.
- Sienisalaatti, Isin ohjeen mukaan
- Kinkku
- Sinappia. Tänä vuonna ei tarvinnut itse tehdä. Sain ystäviltä parikin purkkia. Kiitos!
- Lanttulaatikko. Meidän äidit tekee, me vaan hieman tuunaamme voilla ja kermalla. Ilman lattulaatikkoa en voi olla
- Porkkanalaatikko. Tämäkin jonkun toisen äidin tekemänä, meillä tuunattuna. Mieheni taitaa olla ainut joka syö
- Chili-bataattilaatikko. Lidlin tekemänä ja taas kerran tuunattuna. Lasten suosikki
- Makaronilaatikko ilman lihaa. Isoisäni halusi tätä, maustettu muskotilla. Ei ole minulle oikein valjennut miksi, mutta sitä tehdään koirille syötäväksi. Tänä jouluna sentään joku maistoi.
- Jälkiruoka Suklaakulho oli tämän vuoden jälkiruoka, yleensä siskoni tekee jotakin hieman mielikuvituksellisempaa, mutta minä en jaksanut, kun tiesin että kaikilla jo ähky ruokailun jälkeen. Isoon lasikulhoon Fazerin Geishaa, Sinistä, Mustikkatryffeliä, Uuniomenaa, Mandariini&inkivääriä ja Vadelmajugurttia. Olisihan noita makuja vielä Fazerilla riittänyt, mutta tuossakin oli syötävää ihan riittävästi.
- Isi tahtoi vielä juustotarjottimen hilloineen. Äkyn takia olen tämänkin jätänyt pois. Syödään vaikka uutena vuotena sitten juustoja.
- Pöydästä unohtuitänä vuonna Saaristolaisleipä ja voi. Niitä kyllä oli, eivät vaan päätyneet pöytään saakka.
- Kinkun kastikekin jäi lämmittämättä, kun kukaan ei tunnustanut haluavansa. Piastorasva oli päätymässä keräykseen, mutta siskoni ilmoittikin haluavansa ongelmajätteen. Saa toki.
Okei, ei noista kolmeakymmentä tullut, mutta kolmattakymmenettä kuitenkin. Olemme hieman vähentäneet tässä vuosien varrella näitä eri syötäviä, kun ei kukaan kuitenkaan jaksa kaikkea ja turhaan näitä ruokia tekee liikaa. Säilyvyys ei kuitenkaan ole kovin hyvää ja jääkaappien tila rajallista.
Tein muuten sitä glögisangriaa, ihan oman ohjeen mukaan. Siitä tuli ihan hyvää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti