Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Alan villiintyä

Olin päättänyt etten tänä vuonna täytä joulupöytää miljoonalla eri sortilla, mutta mitä lähemmäs joulu tulee, sitä vaikeampi minun on pysyä päätöksessäni.

Kalapatee kuului "tapettujen listalle", mutta eilen kaupassa käydessäni huomasin tulleeni ulos siika seuranani. Tietysti savusiian voisi nostaa sellaisenaan pöytään, mutta kun se patee on niin jouluisen näköinenkin. Sitäpaitsi ainakin äitini syö sitä. Ja ruisleivän päällä se on loistavaa aamuyön tunteina...

Siispä menen tänään kaupasta hakemaan tilliä ja teen sitä pateeta. Vaikka yöruoaksi. Alunperin käytin raaka-aineena kultakaloja eli savusilakoita, niitä ei vaan ole pitkiin aikoihin saanut. Siis sellaisia kunnollisia mehukkaita kultakaloja, tuollaisia kuivuneita tikkuja on kyllä kaupoissa.

Jouluinen savukalapatee

½ kg savukalaa, tänäkin jouluna se on siikaa
1 purkillinen laktoositonta kermaviiliä
100 g majoneesia
pikkupurkki tomattipyrettä (onhan se sen nimistä, siis tomatpuré?)
1 dl kalalientä (käytän yleensä valmislientä, olen laiska)
6 liivatelehteä
tilliä
mustapippuria rouhittuna


Kalat perataan. Liivatelehdet pistetään kylmään veteen pehmenemään. Sekoitetaan kermaviili, majoneesi, tomaattimössö, silputtu tilli ja pippuri keskenään. Lisätään kalanpalaset joukkoon. Kalaliemi kiehautetaan ja sinne tungetaan ne kuivaksi puristetut liivateäklötykset sulamaan. Liivateliemi sekoitetaan muun mössön joukkoon ja koko ihanuus kaadetaan vuokaan. Annetaan hyytyä yön yli.

Helppoa ja hyvää, tämä jäi joulupöytään "asumaan" ensimmäisen joulun jälkeen. En edes muista mistä alkuperäinen resepti tuli, eikä siinä varmaankaan ollut samoja raaka-aineita, mutta idea oli suorastaan loistava.

2 kommenttia:

  1. Meillä hoituu siika tänä vuonna seuraavasti: graavattua siikaa, tai ihan vaan siikatartar, mätiä, sitruunaa, tilliä, ja smetanaa, alustana ruislastut. Nam

    VastaaPoista
  2. Minä harkitsin että tekisin uusiksi mustikkagraavatun siian, se kun on niin kivan näköistä, mutta en ainakaan vielä ole ostanut siikafileitä...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...