Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Uuni kuumaksi joulupäivänä

Tämä on ihan äärihelppoa. Ja kaiken voi tehdä valmiiksi edellisenä iltana ja aamulla sitten vaan pistetään uuniin.

Riisipuuro uunissa


1 litra laktoositon maitojuoma 3%. Eli sitä punaista maitoa laktoosittomana. Kiitos taas kerran Valiolle, nyt saa kunnon joulupuuroa! Jos nyt ette tuosta laktoosipitoisuudesta välitä, voitte toki käyttää tavallista punaista maitoa.
Kaikkein paras puuro tuli muuten "Vanhanajan maidosta" Se oli sitä parjaamaani "lehmänmaitoa" eli homogenisoimatonta, noin 4%, ellen väärin muista, maitoa jota myytiin alta aikayksikön kaupan hyllyistä. Mummi joi tuota ja se oli taiteenlaji tulla kauppaan suurinpiirtein siihen aikaan kun maidot tulivat hyllyyn. En tiedä miksi Valio lopetti kyseisen tuotteen markkinoinnin, se oli loistava tuote leivonnassa! Ja pikagooglaus kertoo että sitä edelleenkin tehdään: juhannusviikolla. 55000 litraa. Miksi ihmeessä ainoastaan juhannusviikolla? Jouluhan on joulukuussa! Tässä se nähdään: joulua pitää viettää 365+1 päivänä vuodessa. Joulupuuron saa sitten syödä juhannusviikolla.

Mutta jatketaan joulupuuron tekemistä!
Maidon lisäksi, olitte nyt sitten hakeneet maitonne suoraan tilalta tai kaupasta, tarvitsette 2 dl puuroriisiä. Merkillä ei väliä, minä suosin kotimaisia pakkaajia. Ihan vaan työllistämisen takia. Hieman suolaa, vajaa teelusikallinen riittänee. Suolan käyttöä kun tulisi vähentää. Vaikka muuten käytämme sormi- tai makusuolaa tai Herbamarea niin puuroon pistän ihan perinteistä ruokasuolaa.

Ja sitten taas siihen puuroon: Voitele vuoka (miel. vähentään 2 l) voilla, lisää kaikki ainekset. Hauduta uunin alaosassa 175 asteessa noin 1½ tuntia.

2 kommenttia:

  1. Nam! Juuri tuota herkkua, ja helposti.
    Meillä herkutellaan karpalo- tai puolukkakiisselin kera, omilta jalanjäljiltä ;)

    VastaaPoista
  2. Se vasta hyvältä kuulostaakin. Kansa (ainakin blogikansa) vaatii reseptiä!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...