Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 22. joulukuuta 2011

Yksin mielipiteeni kanssa!

Olen outo!

Suuri joulupuuro kysely on päättynyt eikä kukaan halua syödä puuroaan sekahedelmäsopan kanssa! Paitsi minä. Oletan että tämä on peruja ajalta jolloin latoositonta maitoa ei saanut ja Hyla maidon maku on sen verran järkky ettei sitä kukaan vapaaehtoisesti juo. Eikä siitä oikeastaan edes ole apua vatsavaivaselle. Joten kun en saanut maitoa, sokeria ja kanelia niin oli pakko syödaä "sekametelisoppaa".

Luitteko muuten tänään Eviran tiedotteen kanelin,  tai ainakin kumariinin, vaarallisuudesta? Kumariinia löytyy lähinnä kanelista, mutta myös mustikoista, vihreästä teestä ja sikurista. Elintarviketeollisuusliiton (ETL) mukaan kaikki Suomeen tuotu kaneli on vuosikymmeniä ollut cassia-kanelia (=kanelipuun kuorta), ei Ceylonin ns. cinnamon kanelia.  Cassia-kaneli sisältää suuria pitoisuuksia kumariinia, kun taas Ceylonin kanelissa pitoisuudet ovat pieniä. Lähde Eviran tiedote. Kumariini on kuulema makasatoksista ja varsinkin pikkulasten tulisi välttää pipareiden popsimista. Hienoa tiedottaa asiasta näin joulun alla. Sehän ei olisi ollenkaan yhtä hauskaa jos tiedotteen antaisi esimerkiksi syyskuussa. Tosin, voi olla että asiasta on ilmoitettu jo juhannuksena, lehdet tekevät jutun kun saa kunnon lööpin aikaiseksi.Terveellistä tai ei, 70% teistä syövät puuronsa kanelin kanssa. 5%lle kelpaa sentään rusinasoppa ja 23 % teistä on sitä mieltä ettei sillä väliä mitä lisukkeita on, kunhan saa riisipuuronsa.

Päivän joululaulu on yksi suosikeistani. Varmaan jokainen osaa sanot ulkoa? Tarinan mukaan tämä virsi kirjoitettiin jouluaattona. Kirkon urut oli rikki ja piti saada joulumessuun musiikkia kuorolle. Kitarai säestyksellä ensiesitys tapahtui 1818 Pyhän Nikolauksen kirkossa Oberndorfissa. Oli sitten tarina totta tai ei, yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista jouluvirsistä tuo joka tapauksessa on.


2 kommenttia:

  1. oi, en ehtinyt tähän mukaan, mummolassa oli aina sekahedelmäsoppaa ja se on hyvää!

    VastaaPoista
  2. Hienoa, en ole ihan outo sentään :) Joulupuuro tuli syötyä sokerin ja kanelin kera...ei se voita sekametelisoppaa :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...