Asia on sitten selvä. Joulupuuro tehdään riisistä!
100 % teistä on sitä mieltä että joulupuuro tehdään riisistä. Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä, yritin olla ekologinen ja tein muutamia vuosia sitten joulupuuromme ohrasta. Hiilijalanjälkeni kun ei oikein tykkää tuosta riisistä. No, vähemmän ekologinen perheeni on kuitenkin sitä mieltä että riisin viljeliöitä tulee tukea. Totta tietysti sekin, heidän tulonsa kun varmaan kovasti ovat riippuvaisia viennistä. Olin kuitenkin päättänyt että ohra on kotimaista, herkullista ja kovin jouluista. En taida toista kertaa tehdä tällaista päätöstä. Vaikka en kotimaista riisiä saakkaan. Tosin, jos tällainen sadekeli jatkuu voin varmaan kokeilla riisinviljelyä tuossa rinteessämme? Ainakin olisi sitten lähiruokaa... Minulla on hämärä mielikuva riisin vilejelystä vuoren rinteillä. Voi kyllä tietysti olla, että kyseessä on ollut opetuselokuva nimeltä James Bond, jolloin lopputulos voi olla hieman masentava. Mutta olisihan se aika brassailua jos ensi jouluna voisin kertoa: teimme joulupuuron omasta riisistämme.
Tuo puuron valmistustapa sitten jakoi mielipiteenne. 68% äänesti keittämisen puolesta. Omistatteko kaikki puurokattilan? Minä ainakin onnistun aina polttamaan puuron pohjaan. Inhoan riisipuuron keittämistä! Vaikka kuinka yritän seurata mummin ohjetta: tee kuten vasta-alkavana liikenteessä, seuraa 80-rajoitusta. Ensin teet kauhalla 8 sitten 0. Ehei, vaikka kuinka kääntelen numeroita pohjaan, niin jostakin kohtaa tuo maito tarttuu kiinni. Sitä paitsi nykyään ei uusien kuskien tarvitse noudattaa 80 rajoitusta. Epäoikeudenmukaista! Lasteni lempilausahdusta käyttääkseni.
31 % taas oli sitä mieltä että puuron voi tehdä uunissa. Tätä mieltä olen minäkin, joten kerrankin en ole enemmistön kanssa samaa mieltä! Tässä olisi muuten matematiikan opettajalleni työtä, minne se yksi prosenttiyksikkö hävisi bloggerin mielestä? Pikainen laskutoimenpide ja pyörisstyssääntöjä noudattaen annan teille uuden tuloksen: 69% keittää puuronsa. Olen siis todellakin vähemmistön edustaja.
Tässä on kuulema myös maantieteellinen ero. Lännessä puuro keitetään, idässä haudutetaan uunissa. Minulle tuo uunissa hauduttaminen sopii paremmin. Kun lähdemme joulukirkkoon kuudeksi napsautan uunin päälle ja kun tulemme kotiin syömme joulupuuromme. Tai siis näin teimme silloin kun asuimme kaksistaan. Nyt olemme muutaman vuoden ajan jättäneet joulukirkon väliin, mutta tänä jouluna kuulema menemme. Jääkööt lapset nukkumaan elleivät jaksa tulla mukaan. Ja minä taidan hauduttaa puuromme uunissa. Riisistä.
Päivän joululaulu on yksi suosikeistani. Sanat näkyvät videossa.
Carola on itse tehnyt sävelen tähän lauluun. Siitä löytyy myös kansainvälinen versio, englanniksi, ja muutama vuosi sitten kuulin tämän ensimmäistä kertaa suomeksi. Jouluradiosta, luonnollisesti.
sunnuntai 18. joulukuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Riisipuuro, ei mene täälläkään muille se ohra, mutta tehdään haudutuslaatikossa. Kiehautus, pari tuntia styroksilaatikossa, sekaan voita ja suolaa ja se on siinä. Sen sijaan porkkanalaatikon teen ohraisena!
VastaaPoista(Ja päivän joululaulu sai minut ostamaan sen levynkin, on ihan liian ihana, nimenomaan tuo versio)
Mulla on kerroskattila ihan riisipuuron keittämistä varten. Karjalainen mummoni haudutti uunissa.
VastaaPoistaPauska
Itse en ole koskaan tykännyt uunipuuroista. Mutta hankittuani tupperilta haudutuspadan, olen joutunut pyörtämään mielipiteeni. Siinä onnistuu puuro siten, ettei pinnalle muodostu paistinkalvoa (ei varmaan oikea nimitys, mutta ymmärtänette mitä tarkoitan).
VastaaPoistaRiisipuuro kuuluu ehdottomasti jouluun!
...ja talveen muutenkin...
Mikä onkaan ihanampaa, muutaman tunnin reippaan pakkasilmassa ulkoilun jälkeen, kun tulla sisälle pirttiin jossa kuuma puuro on hautunut valmiiksi.
Elämän pieniä iloja :)
Joulupuuro uunissa, siellä se muhii itsekseen. Ja päälle karpalokiisseliä, jos on syksyllä ahkeroitu ja poimittu karpaloita. Muuten puolukkakiisseliä. Punaista pitää olla jouluna.
VastaaPoistaKarjalanpiirakoita varten haudutan riisipuuron kattilassa. Ensin voita pohjalle sulamaan, sitten maidon kiehautus, riisit, ja levy ykköselle. Malttia! - OK, tunnustan, että joskus pitää vaihtaa kattilaa... Ai miksi? No vaihtelun vuoksi tietenkin ;-D
Juu, vaihtelu toki piristää :D
VastaaPoista