Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 2. marraskuuta 2013

Pitsiä

Ohje tulee Novitan sivuilta. Tosin olen tehnyt omia pieniä korjauksiani ohjeeseen. Nämä oli oikeasti hurjan helpot tehdä ja minusta todella kivan näköiset. Näyttävät oikeasti huomattavasti suuritöisemmiltä kuin mitä olivat. Suostun pistämään pakettiin ja lähettämään Korvatunturille.

Lankana 7 veljestä valkoista ja violettia sekä puikot ja virkkuukoukku 3½.
Koristeluun helmiä ja jos löydän nauhaa josta pidän lisään senkin Novitan ohjeistuksen mukaan. Pitsisukka

Luo sukkapuikoille 48 s valkoisella ja jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s kullekin. Itse teen sen neulommalla oikein ensimmäisen kierroksen samalla kun jaan silmukat. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. 
Neulo sitten joustinneuletta suljettuna neuleena 9 krs

Aloita pitsineule ruutupiirroksen 1.krs:lta ja toista 12 s:n mallikerta 4 kertaa, eli suomeksi: kaikilla puikoilla. Toista ruutupiirroksen krs:t 1-5 yhteensä 4 kertaa. Jatka puikoilla II sekä III pitsineuletta ja neulo puikoilla I sekä IV joustinneuletta 5 krs, eli yksi pitsikuvio.Minä kun olen ihan avuton näissä selvitin myös tuon langankierron Punomosta:Aloita kantatilkku violetilla siten, että neulot I puikon s:t oikein IV puikolle = 24 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ, nosta 1.s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* vielä 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantatilkun korkeus on 24 krs. Neulo vielä nurja kierros ja 


aloita kantapohjan kavennukset. Jatka samaa vahvennettua neuletta kuten edellä. Neulo kantalapun oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8:na. Kun sivusimukat loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle, 4 ja 4.


Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s ja puikkojen välistä 1 s. eli 13 simukkaa Neulo poimitut s:t oikein, valkoisella langalla, sillä vasemman puoleisella puikolla, jolle äsken siirsit 4 s. Neulo sitten II ja III puikoilla pitsineuletta. Poimi nyt s:t kantalapun oikeasta reunasta 12 s ja 1 s puikkojen välistä sillä puikolla, jolla on 4 s, neulo s:t oikein. Neulo puikoilla II sekä III edelleen pitsineuletta, puikoilla I sekä IV sileää neuletta ja aloita kiilakavennukset. 

Tee kiilakavennukset: neulo I puikon 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikein yhteen (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli). Neulo 1 välikerros. Kavenna ja tee kaksi välikerrosta. Kavenna ja tee 3 vlikerrosta. Jatka näin kunnes jäljellä on  12 silmukkaa kaikilla puikoilla. Tämä vaihe oli raivostuttava minusta, mutta itsepä päätin tehdä kiilakavennukset näin. Hieman tuppasin seota lasuissa, mutta pääsin tästäkin vaiheesta kunnialla ohi. 


Jatka mallineuleita kunnes sukan terän pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy. Neulo nyt kaikilla s:illa sileää neuletta ja aloita kärkikavennukset. 

Kärkikavennukset: neulo violetilla I sekä III puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja tee II sekä IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee tällaiset kavennukset joka 2.krs kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. 


Viimeistely Virkkaa sukan suuhun, joustimen yläreunaan viloletilla: 1 kiinteä silmukka, sitten kaaret seuraavasti: *jätä 1 s väliin, 5 pylvästä seuraavaan s:aan, jätä 1 s väliin ja 1 ks seuraavaan s:aan *, toista *-* koko krs:n ajan ja sulje krs piilosilmukalla. Kiinnitä ompelulangalla helmi jokaiseen kaaren.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...