Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

maanantai 21. lokakuuta 2013

Myöhässä kuten Ihmemaan Valkoinen Kani

Olen pahasti myöhässä!

Viikonloppuna kuitenkin päätin istuttaa hyasintinsipulit. Ne tuskin ehtivät kasvamaan jouluksi, mutta minulla on sitten loppiaishyasintteja. Tai sitten ei. Nuo nimittäin taisivat olla pihalle tarkoitettuja sipuleita, en oikein tiedä sillä pakkauksessa ei kyllä oikeastaan sanottu yhtään mitään sipuleiden sielunelämästä ja käsittelystä.

Satuin vaan löytämään kivoja pakkauksia saksalaiskaupasta ja tietysti sorruin ostamaan niitä. En vaan muistanut etten oikein voi mitään istuttaa etupihan, nyt jo entisiin, kukkapenkkeihin. Siispä tungin ruukkuihin hyasintteja ja munkinhuppuja. Tulppaanit, narsissit, krookukset ja jonkinlaiset vuokot saavat odottaa kevääseen ja mahdollista uutta kukkapenkkiä. Anemone coronaria Hollandia oli tuo vuokon nimi. Kauniin punaisia kukkasia siis odotettavissa. Jos ne nyt ikinä pääsevät multaan.

Mutta nuo ruukkuihin istuttamani: ruukut ovat nyt toimitettu pimeään ja viileään lepäämään muutamaksi viikoksi. Yläasteella nimittäin opiskelin puutarhanhoitoa ja muistan selvästi miten istutimme hyasintteja ja tasetteja ja veimme ne koulun kellariin. En edes tiennyt että koulussa oli sellainen! Yritän muistaa, oppimani mukaan, aina välillä viskata ruukkuihin pikkulirauksen vettäkin. Sitten odotellaan että sipuli heräisi henkiin ja lehdet olisivat n. 5 cm pituisia. Tähän menee kohtuuttoman pitkä aika, noin 2 kuukautta, eli kuten sanottu: olen pahasti myöhässä. Kun lehdet ovat selvästi näkyvissä, siirretään kukkanen huoneenlämpöön ja kastellaan edelleenkin niukasti. Noin 3 viikon kuluttua kukka on täydessä loistossaan. Ainakin toriassa. Tähän projektiin siis menisi sellainen 3 kuukautta, eli homma pitäisi aloittaa viimeistään syyskuun alkupuolella. No, enhän minä ole kuin 1½ kuukautta aikataulusta jäljessä. Ja tämä aikataulu siis esikäsitellyille sipuleille...

Sinäänsä tuo nyt ei ole niin vaarallista jos nuo ruukkuni kukkivat vasta pääsiäisenä, nuo City of Haarlem hyasintit kun ovat aika keväisen värisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...