Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 29. lokakuuta 2013

A niin kuin Ave Maria


Ave Maria

Mietin kauan mikä joululaulu olisi se A lauluni. Niitä kun oikeasti on niin monta. Tunnustan että päästin itseni helpolla ja siirsin yhden laulun toisen kirjaimen kohdalle käyttämällä vaihtoehtoista nimeä sille. Ja koska näitä kieliä on maailmassa aika monta voi osan lempilauluista siirtää toisen kirjaimen kohdalle vaihtamalla kieltä. Loppusuoralla oli sitten Adeste fideles ja Ave Maria. Adeste fideles ihan siitä yksinkertaisesta syystä että mummini oli päättänyt että laulan sen ja niitä sanoja ja lausumista sitten harjoiteltiin kauan ja hartaasti. Ja hihiteltiin. Laulu itsessään ei ole suosikkejani, mutta ne muistot. Joka kerta kun laulun kuulen palaan mummin keittiöön hihittelemään. En edes muista lauloinko ikinä koko laulua, mutta lämmin tunne tuosta tulee.

Ave Maria taas on itsessään niin kaunis. Schubertin versiosta puhun, kauniita versioita on toki muillakin, mutta tuo Schubertin versio on "minun" Aveni. Tosin nyt kun hieman kaivon tietoa laulusta tajusin että olisin voinut siirtää tämän kohtaan E: "Ellens dritter Gesang". Schubert sävelsi teoksen vuona 1825 joten voinemme puhua klassikosta? 

Teiltäkin tuli ihania ehdotuksia

Arkihuolesi kaikki heitä

Aivan ihana Leevi Madetojan ja Alpo Noposen joululaulu joka minunkin listallani oli, sekä Assa että Vssä. 

Adams Julsång Jussi Björlingin esittämänä. 

Klassikko jos mikään sekin. Ja kuten toestin, onneksi noita kirjaimia voi vaihtaa. Uskoisin että tämä tulee vielä vastaan jossakin vaiheessa minunkin listassani.

All I want for Christmas is You Michael Bublén esittämänä.

Kun ensimmäisen kerran kuulin Bublén laulavan jossakin televisio-ohjelmassa ihastuin. Ja sitten Bubléta alkoi tulla joka kanavalta ja siinä kävi kuten odottaa saattaa: kyllästyin. Jopa niin pahasti että levy jäi hankkimatta. Nyt kun kuuntelin tämän uudestaan totesin että ehkäpä tuota levya sittenkin voisi harkita, vastahan on kaksi uutta tälle joululle hankittu.

A boy is born in Bethlehem

En ollut koskaan kuullutkaan tällaista joululaulua. Ja laulun ehdottaja on joskus epäillyt ettei maailmassa voi olla joululaulua jota en tietäisi. Laulu on peräisin 1300-luvulta, Puer natus in Bethelem. Voisin kuvitella että jossakin luostarissa tämä on syntynyt. 

Koska tämä oli minulle uusi ja ihmeellinen, saa tämä edustaa A:ta tällä kertaa.

Ja huomenna on sitten vuorossa B. Ja muokkaan hieman sääntöjä: viisi ehdotusta ja julkaisen näitä kerran vuorokaudessa...muuten emme taida päästä edes marraskuun puolelle ennen kuin aakoset on käsitelty!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...