Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 17. lokakuuta 2013

Kymmenen valittu kisaan

Luin päivän lehden vasta illalla.

Sinäänsä tyhmää lukea aamulehti illalla, uutisethan ovat jo hieman vanhentuneet. Mutta saan olla onnellinen etten lukenut sitä aamukahvin aikaan, olisin luultavasti löytänyt itseni kahvilla ruiskumaalatusta keittiöstä. Syy järketykseeni oli otsikko:

"Herranjumala, saako lucialla olla tatuointi" (minun käännökseni).

Siis ihan ensimmäiseksi, miksi ihmeessä kenenkään jumalaa tarvitsee sekoittaa tatuointikeskusteluun? Tai jos tarvitsee, sillä vanhassa testamentissa kielletään tatuoinnit (3 Moos 19:28), lienee sanavalinta todella onneton (toinen käsky)

Mutta siis oikeasti: saako lucialla olla tatuointi? Olen jo monta kertaa marmattanut aiheesta ulkonäkökeskeinen missikisa ja tämä vain vahvistaa mielipidettäni. Lucian tehtävä on pitkähihaisessa, pitkässä valkoisessa leningissä kulkea hämärässä huoneessa kynttilänvalossa. Miten todennäköistä on että mahdollinen tatuointi näkyy? Ellei se satu olemaan naamassa, mikä kuitenkin lienee suhteellisen harvinaista maassamme.

En ole vielä näitä kymmentä nähnyt, mutta jos vanhat merkit pitävät paikkaansa siellä on kokoelma pitkähiuksisia blondeja, muutama tummahiuksinen ja sitten pari lyhythiuksista, niin että joku kiintiö täyttyy. Ja jos ollaan näin kaavoihin kangistuneita ettei tatuointeja saa olla, saako silloin lucian myöskään käydä solariumissa tai meikata? Saako lucia olla gootti?

Samaisessa artikkelissa ihmetellään ettei yksikään maahanmuuttajataustainen ole pyrkinyt mukaan. Miksi pyrkisi? Suurin osa maahanmuuttajistamme tuskin tuntee koko lucia traditiota. Tuskinpa moni heistä edes juhlii kristittyä marttyyriä?

Göteborgissa on kuulema tänä vuonna saanut nähdä vain hakijan laulavan suun. Siinä haastetta tännekin.

No, kun naamat julkaistaan, kyllä täälläkin suosikki sitten valitaan. Minä tosin valitsen oman suosikkini haastatteluiden perusteella. Ja sitten varmaan äänestetään, rahat kun tänäkin vuonna menevät yksinäisten vanhusten hyväksi. Ja kuka ikinä valitaankaan, hän tekee arvokasta työtä. Ja tuo monelle valoa pimeyteen.

Menestystä kisaan Linn, Julia, Elin, Frida, Ida, Nicoline, Michelle, Carolina, Annica & Eleanor. Jonkun kutreille tuo kynttiläkruunu nostetaan joulukuun 13.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...