Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 1. tammikuuta 2015

Hyvää uutta!

Oikein hyvää uutta vuotta!

En ole vuosiin sulattanut tinaa "ennustaakseni" tulevaa. Ensinnäkin en moiseen humpuukiin usko ja toiseksi, se todellisempi syy: tinan sulattaminen kotioloissa ei ole kovin terveellistä. Ja se tina on vielä kaiken lisäksi ongelmajätettä koska se sisältää lyijyä. Tietysti sen saman tinan voi kierrättää vuodesta toiseen, niin me teimme kun olin pikkutyttö, mutta se ei vähennä sitä hengitysilma ongelmaa.

Mutta ensi vuonna taidetaan meillä taas ennustaa tulevaa, löysin nimitääin tänään, hieman myöhässä, hauskan idean: sokeri!

Ylen sivuilta kopioitu tähän, varmuuden vuoksi, jos vaikka linkki katoaa:

"Sokeria kannattaa varata noin desi henkilöä kohden. Kaada sokeria pannulle ja kuumenna levy niin kuumaksi, että sokeri alkaa pannulla sulaa. Sokeri on kuumana erittäin polttavaa, joten lähelle kannattaa vesiämpärin lisäksi varata myös sammutusvälineistöä.
Kuumenna sokeria niin pitkään, että se muuttuu läpikuultavaksi. Valetun sokerin väriä voit säädellä pitämällä sitä pannussa pidemmän aikaa. Sokeri käryää pannulla kuitenkin helposti, joten tarkkana kannattaa olla.
Varsinainen valaminen käy pannua käytettäessä niin, että tina kaadetaan kylmään veteen nopealla ranneliikkeellä. Mitä nopeammin sulan sokerin veteen kaataa sitä isompi "valu" siitä tulee. Vastaavasti taas hitaasti kaatamalla sokeri hajoaa vedessä pienemmiksi paloiksi.
Sulat sokerivalut kannattaa nostaa vedestä reikäkauhalla kuivumaan."
Sokeriluomuksensa voi sitten käyttää vaikka kahvin tai teen kanssa, mikäli haluaa juomansa makeuttaa. Todella hauska idea, tätä pitää todellakin kokeilla! Nämä taideteoksethan ovat kuin meripihkasta tehtyjä!
Kuvakin YLEn sivulta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...