Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Toinen kirja

Olen todellakin löytänyt kirjat uudestaan.

Nyt on ihan pakko mennä ajoissa nukkumaan, että ehtii hetken lukea ennen kuin lamppu sammuu.

Sain siskoltani lainaan Fredrik Backmanin "En man som heter Ove" (Mies joka rakasti järjestystä, löytyy esim. täältä). Samainen siskoni, se paras ja ainut, osti minulle aikoinaan samaisen kirjailijan "isoäiti kirjan". Rakastuin siihen, ja nyt sain siis lainaksi Backmanin ensimmäisen.

Tämä kirjan päähenkilö on Ove, leskeksi jäänyt mies joka todellakin rakastaa järjestystä, Ove on peruskiukkuinen vanha, tai no, 59 v. kai ei ole virallisesti vanha, äijä, joka ei juurikaan näe elämässään mitään positiivista. Kovaa hänen elämänsä on ollutkin, joten ehkäpä se ei ole niin kummallista. Siitä huolimatta hän on äärettömän avulias, omalla kuivalla tavallaan, ja pelastaa niin ihmisiä kuin kissojakin. Ihan vaan sen takia että hänen edesmennyt vaimonsa olisi kuitenkin tahtonut että hän tekee niin.

Backman leikkii sanoilla ja hänen huumorinsa on rutikuivaa. Siispä kirja minun makuuni. Nauroin ääneen, vaikka tarina itsessään on suorastaan masentava Silti en voi kuin hymyillä.

Koska tiedän että kirja on käännetty, tekisi melkein mieli lainata se käännösversiokin. Minun on nimittäin äärettömän vaikea uskoa että Backmanin loistavat sanaleikit on saatu käännettyä. Tai ainakaan minun kielitaitoni , tai edes mielikuvitukseni, ei riitä esimerkiksi tämän kääntämiseen:

"Jaha. Arabiska kakor? Ska det vara något det? muttrar han till sist.
- Persiska, rättar hon.
-Va?
-Jag är från Iran. Då är man pers, förklarar hon.
-En pärs?"

Pärs = koettelemus, sekä pers että pärs ääntyvät lähes identtisesti. Ainut tapa kääntää tuo on minun maailmassani takapuolihuumorilla, mutta se nyt ei ole ihan sama asia, varsinkin kun Oven maailmassa koko naapurusto on yhtä koettelemusta. Ihmiset kun eivät vaan ymmärrä että säännöt ovat sääntöjä ja jos piha-alueella on ajokielto, se koskaa myös ambulansseja!

Ja sitten haastelistaan:

2. Kirja josta on tehty elokuva
5. Kirja, jonka henkilöistä kaikki eivät ole ihmisiä
8. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle
10. Suositun kirjailijan ensimmäinen kirja

11. Sellainen suosikkikirjailijasi kirja, jota et ole aiemmin lukenut
47. Hauska kirja 
48. Kirja, joka kertoo henkilöstä, joka on eri sukupuolta kuin sinä

Ainakin kirjasta on tarkoitus tehdä elokuva. Rolf Lassgård näyttelee Ovea elokuvassa. Ensi-ilta on suunniteltu joulupäiväksi, nähtäväksi jää ilmestyykö elokuva silloin. Ja jeps, tämänkin kirjan tapahtumat sijoittuvat naapurimaahamme. Elokuva filmattiin Trollhättanissa. Ja koska kissalla on aika keskeinen rooli kirjassa, katson että sekin on henkilö, ihan siinä missä Potterin Tylypahkan asukitkin ovat.

Kaipa Backman on luokiteltava suotituksi kirjailijaksi, esikoisteoksen käännösoikeudet on myyty yli kahteenkymmeneneen maahan ja kirja oli tilatuin e-kirja ja pokkari Ruotsissa 2013.

Kahdeksan kohtaa viidestäkymmenestä täytetty!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...