Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 8. tammikuuta 2015

Töppöset

Kaikki muutkin!

Kovasti on eri käsityöryhmissä esitelty huovutettuja tossuja ja kun saksalainen ihmekauppa tarjosi villalankaa niin tartuin sitten minäkin trendiin. Kotoota olisi varmaan löytynyt sopivaa "varsilankaa" mutta koska Menitassa oli tarjouksessa Lauria, pitihän sitäkin kokeilla kun ystävä kehui.

Lankahelvetissä oli ohje jonka minäkin ymmärsin, joten sitä soveltaen tein omat tossukkani.

Varrelliset tossut

Lanka: Lauri (Natura/Italia) ja Kathrin ( Lidl/EU)
Puikot 5½ ja 7
Ohje: Lankahelvetti hyvin vähän soveltaen

Luo 40 silmukkaa puikoille 5½ yksinkertaisella langalla. Neulo ensimmäinen kierros oikein, jakaen silmukat 10/puikko. Nosta ensimmäinen silmukka ristiin viimeisen kanssa, eli neljännen puikon viimeinen on jatkossa ensimmäisen pukon ensimmäinen silmukka ja entinen ensimmäinen siirtyy neljännen viimeiseksi. Näin alkuun ei jää inhoamaani "koloa"Neulo jatkossa kaksinkertaisella langalla joustinneuletta  2 oikein, 2 nurin 26 kerrosta.

Vaihda 7 puikoille ja huopaantuvaan villalankaan.
Neulo 2 kerrosta oikein. Kolmas kierros: Lisää jokaiselle puikolle 2 silmukkaa langankierron avulla, Kohdalla ei kuulema ole väliä sillä huovutuksessa se kuulema häviää. Lankahelvetin ohjetta seuraten neuloin 2 oikein, langankierto, 6 oikein langankierto, 2 oikein. Neulo vielä 1 kerros oikein.

Kantalappu:

Neulo ensimmäisen puikon silmukat puikolle 4, yhteensä 24 silmukkaa.

Nosta kierroksen ensimmäinen silmukka. Neulo oikeaa oikealla puolella ja nurjalla nurjaa. Yhteensä 21 kerrosta lisää.

Ja sitten kantapohjan kavennukset normaalisti: Neulo kunnes jäljellä on 8 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, neulo 1 oikein ja nosta nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ, Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 8 nurin ja neulo 2 seuraavaa nurin yhteen. Keskelle jää 10 silmukka. Jatka näin (muista nostaa ensimmäinen silmukka) kunnes reunasilmukat loppuvat = 10 silmukkaa jäljellä.

Jaa silmukat 5+5 ja poimi kantalapun reunoilta 12 s (=17 puikolla 1) ja neulo ne oikein. neulo oikein puikot 2 ja 3 ja poimi taas 12 silmukkaa kantalapun reunoilta puikolle 4 (=17 silmukkaa) ja neulo nekin oikein.

Tee kiilakavennukset joka toisella kierroksella: Neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen, kunnes jokaisella puikolla on taas 12 silmukkaa.

Neulo aina oikeaa 30-35 kierrosta lisää (naisten koko) tai 40-50 kerrosta lisää miehille. 27

Ja sitten vielä kärkikavennukset. Voin kertoa että tämä on jo tässä vaiheessa absurdin näköinen. Sopisi sairaalapellelle pidettäväksi kengän päällä!

Seurasin Lankahelvetin ohjetta orjallisesti, sillä nämä olivat järkyttävän kokoiset minusta...

1. kavennus: 4 s oikein, 2 oikein yhteen koko kierros läpi.
4 välikierrosta oikein.

2. kavennus: 3 s oikein, 2 oikein yhteen koko kierros läpi
3. välikierrosta oikein.

3. kavennus: 2 s oikein, 2 oikein yhteen, Koko kierros
2. välikierrosta oikein.

4. kavennus: 1 s oikein, 2 oikein yhteen....
1 välikierros oikein

5. kavennus: kaikki silmukat 2 oikein yhteen. . Päättele silmukat.


Tossujen sisälle muovipussit, ennen pesukonekäsittelyä, niin etteivät sivut pääse huopumaan kiinni toisiinsa. Kannattaa kuulema harsia hellästi kiinni kärkeen ja kantapäähän. Tein työtä käskettyä. Tungin vielä pussien sisälle pesupalloja. Ja sitten pesukoneeseen. 40 astetta ja pesuainetta normaalisti. Kuulema froteepyyhe kannattaa laittaa mukaan pyörimään.Tossut pitää kuosittaa heti kun ne ottaa koneesta, kuulema jopa väkivaltaisesti. Siispä venytin ja vanutin niitä. Tosin kierrätin ne kahteen otteeseen koneessa, toisella kerralla 60 asteessa, Lauri kesti kuin mies tämän käsittelyn.  Olivat nimittäin sen verran isot enismmäisen pesun jälkeen.


Lopuksi vielä hieman harjasin tossukoitani.2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...