Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 13. tammikuuta 2015

Kirja 3: Gardell: Torka aldrig tårar...

Kyllä tämä "Kirjan Vuosi"- haaste hieman vaikuttaa kirjavalintoihini!
Kävin viime viikolla kirjastossa katsomassa äänikirjoja ja suureksi harmikseni ei hyllyssä ollut mitään sellaista ihan "vau, tuon haluan kuunnella"-kirjaa. Mutta koska todellakin olin kirjan tarpeessa, ajomatkat Novan seurassa eivät oikein inspiroi, en vaan kestä Enbusken tarinoita kokonaista tuntia, niin päätin valita kirjan ihan haastetta silmällä pitäen. 
Nuo Enbusken jorinat muuten, miten monta erilaista ryhmää herra ehtii yhden aamushown aikana oikein haukkumaan? Äänikirjattomana aamuna kyytiä saivat ainakin savolaiset ja "hihhulit", herran sanavalinta, ei minun. Ehkäpä tuollainen tyyli puhuttelee joitakin, minua se vain ärsyttää. Yritin sitten vaihdella kanavaa. mutta ei oikein mikään tuntunut hyvältä. Joten kirjasto todellakin kutsui minua!
Ja se kirja joka tarttui matkaan? Jonas Gardell: Torka aldrig tårar utan handskar. Döden. (Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin). Vähemmistöstä sekin kirja kertoo, olisiko Enbuskelle jotakin?
Kun näin sen, tiesin että aika on tullut kuunnella triologian viimeinen osa. Tämä sarja nimittäin jäi minulta kesken toisen kirjan jälkeen. Vaikka yleensä pidän Gardellin teksteistä, tämä ei vaan ole iskenyt kirjana. Ehkäpä osittain siksi, että 80-luvun HIV-epidemia ei oikein koskettanut minua. Toki tunnustan että kirjoja kuunnellessani en voi kuin ihmetellä miten sairastuneita kohdeltiin naapurimaassamme ja ihan taatusti täälläkin. Ja varmaan edelleenkin kohdellaan jossakin päin maailmaa,  Mutta syy että kuuntelen tämän loppuun: saan moneen kohtaan "merkinnän".
2. Kirja, josta on tehty elokuva 
8. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle
14. Tositapahtumiin pohjautuva kirja
19. Kirja, joka kertoo seksuaalivähemmistöön kuuluvasta henkilöstä/henkilöistä
26. Kirjatrilogia
38. Kirja, jonka lukemisen olet aloittanut, mutta joka on jäänyt kesken
48. Kirja, joka kertoo henkilöstä, joka on eri sukupuolta kuin sinä

Elokuvaa tästä nyt ei ole tehty, mutta televisiosarja joka on esitetty myös meillä. Tunnustan etten katsonut, koska kuuntelemani kirja ei antanut siihen syytä, ainakaan minulle.
Gardell osaa kirjoittaa, mutta tässä kirjassa teksti on minusta hieman sekavaa, milloin ollaan menneessä ajassa, milloin "tässä päivässä". Kyllähän minä pysyin kärryillä, mutta en tiedä oliko kaikki kertaukset ihan välttämättömiä.
Tapahtumat sijoittuvat taas kerran naapurimaahamme, onhan kirjailija ruotsalainen, joka muuten on naimisissa suomalaisen kanssa! 

Triologia kertoo 80-luvun  "homorutosta" (Jonaksen sanavalinta, ei minun) mutta myös rakkaudesta, elämästä kaikkine iloineen ja suruineen ja ennen kaikkea yhteiskunnan suhtautumissta "erilaisuuteen"

Kirjan henkilöt ovat fiktiivisiä siinä mielessä että yhden romaanihenkilön taustalla voi olla useampi Jonaksen ystävistä. Osa kirjan henkilöistä ovat taas oikeita henkilöitä, tosin nimet on muutettu. Joka tapauksessa kirja perustuu Jonaksen ja hänen ystäviensä elämään 80-luvun Tukholmassa. 

Ja tämä triologia jäi siis minulta kesken, joten katson että kirja on jäänyt kesken. Nyt kuuntelin viimeisen osan, tavallaan se on ihan viisasta, olenhan nuo kaksi ensimmäistä kuunnellut. Vaikka viimeinen osa oli juurikin niin rankaa kuuneltavaa kuin alunperin pelkäsin, olen kuitenkin iloinen että sain triologian vietyä loppuun saakka. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...