Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 30. joulukuuta 2014

Lisää kynttilöitä

Kerronkin jo tyttäreni tekemistä kynttilöistä.

Ihan yhtä luova en itse ollut, mutta päätin tehdä kynttilöitä minäkin. Tosin minä päätin käyttää kierrätettyä massaa, eli vanhoja kynttilöitä. 

Sulatin kynttilänjämät tarkoitusta varten hankitussa metallikannussa joka sai olla kiehuvaan veteen upotettuna kunnes steariini oli sulanut. Kuvan kannu on Ikeasta ja minusta se on näppärä kun tuon kahvan saa kunnolla kattilan ympärille. Kuvassa sulava steariini jäi yli kun teimme sytykeruusuja jouluksi. Alunperin sekin siis on ollut kynttilänjämiä. Hyvin näkee miten paljon tummempaa sula steariini on. Jos siis haluaa värjätä massaa on syytä "liiotella"


Sulatettua massaa lisätään hieman muotin pohjalle, niin että sydänlanka saadaan kiinnitettyä. Tällä kertaa myös sydänlanka on kierrätettyä, eli vanhoista jämistä talteenotettuja lankoja, minkä takia sitä ei saanut kiinnitettyä esim teippiin tuohon keskelle. Uuden langan teippaan kiinni, eli pingotan astian yli teippiä ja kiinnitän siihen. Toki sen voi kiertää esim. kynän ympärille ja pistää kynän nojaamaan astian reunoille.


Kynttilät pistin ulos jäähtymään sillä aikaa kun sulatin seuraava värin. Tällä säällä jäähtyminen on nopeaa. Ja kuten huomaatte, muotteina on käytetty mitä kummallisimpia astioita.


Koska käytin vanhoja kynttilöitä, suosittelen toistakin Ikean huipputuotetta: pinsetit. Niillä on hyvä poimia sydänlankoja ym roskia mitä tuonne massaan kertyy kun sulattaa jämiä. Ja noita suojapapereita ei voi olla liikaa!


Kun massa oli sulanut oli edellinen kerroskin sen verran kiinteä että päälle pystyi kaatamaan seuraavan kerroksen steariinia. Isäni kanssa teimme aikoinaan kynttilöitä niin että astiat tuettiin "vinoon" ja kynttilät olivat kubistin toiveunia kun olivat valmiita. Nyt ei kuitenkaan ollut hiekka-astiaa minne olisin voinut nuo pistää jäähtymään.


Tein myös tuikkuja, mutta niiden kohdalla pitää kehitellä tuotetta. Pohjaan on saatava joku "tuikkusydätuki", muuten nuo sydämet hukkuvat kun steariini sulaa.


Nykyään kynttilät ovat aika pitkälti pintavärjättyjä, joten kynttiläväri tulee tarpeeseen. Vaihtoehtoisesti voi käyttää vahaliituja, jos sellaisia löytyy kaapista. Tosin näihin kynttilöihin ei lisäväriä tarvittu, mutta yksi kerros oli kyllä hyvin kalpea, eikä kultainen kuten olimme ajatelleet.


Sitä "kultaa" sen sijaan löytyi kannun pohjalta ihan kiitettävästi. Kuten totesin, atuloille on käyttöä. Tuo paperi olikin sitten oivallinen sytyke takkaan kun kaikki steariinijämät oli imeytetty siihen.


Saatuani kaikki roskat takkaan oli aika istahtaa nauttimaan. Edellisen kerran kynttilästä, nämä uudet olivat vielä ulkona jäähtymässä.

2 kommenttia:

 1. Ihania kynttilöitä!

  Ja hei: tuikuille on tällaisia:

  http://www.lahtisenvahavalimo.fi/vahoitettu-sydanlanka-l24-60-mm-100-kpl.html

  Näillä olen tehnyt ja toimii!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Loistavaa, nyt saan tuikutkin toimimaan :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...