Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

maanantai 16. tammikuuta 2017

Joulu numeroina

Ilkeä Nuutti tuli...ja meni, joten ehkä minun pitäisi luopua kuusesta?

Itse asiassa olisin valmis nauttimaan sen kauneudesta vielä jonkin aikaa, mutta neulasia alkaa olla aika kiitettävästi lattialla, joten ehkäpä tuosta olisi syytä päästä eroon. Tosin, jos joulukuusessa on keskimäärin puoli miljoonaa neulasta niin eihän noita vielä montaa ole lattialla. Muutamia satoja. Maassamme ostetaan muuten noin 1½ miljoonaa joulukuusta, niistä noin miljoona kotimaista tuotantoa.

Koska netin ihmeellisestä maailmasta löytyy vaikka ja mitä tilastoa, päätin hieman surffailla. Tiesittekö että Samu Sirkalla on 1174 sukunimikaimaa Suomessa? Ulkomailla asustaa vielä 122 suomalaista Sirkkaa.

Naisen etunimenä Sirkka nyt on hyvin tavallinen, 35488 Sirkkaa löytyy Väestörekisterikeskuksen tilastoista, muttei yhtään miespuolista. Samuja on alle 5892 ja heistä alle 20 naisia!

430000 taloutta katsoi muuten Samu Sirkan Joulutervehdyksen viime jouluna (2016). Ruotsissa Kalle Ankas julhälsning on suuri osa jouluperinnettä, ainakin sikäläisen lehdistön mukaan, siellä katsojaluvut ovat 3½ miljoonan paikkeilla.


Joulu nimisiä ihmisiä on maassamme ollut alle 20, molempia sukupuolia tasaisesti. Sukunimenä Joulua ei löydy. Havu sen sijaan on sukunimitilastossa olemassa, 527 kappaletta. Miehen nimenä Havu on suositumpi kuin naisen nimenä. Miehiä on kuutisenkymentä, naisia alle 5. Manteleita ja Omenoita on noin 50 molempia nimiä,  naisia pääsääntöisesti. Kaneleita jo noin 160, heistä miehiä alle 10. Sukunimenä Kaneli on ollut alle 5 henkilöllä maassamme. Ja uskokaa tai älkää, 34 Kinkkua löytyi, sukunimenä. 

Maastamme löytyy myös neljä Kinkku nimistä paikkaa ja yksi Sinappi! (Lähde)Tänä vuonna Posti palkkasi 3200 jouluapulaista jouluruuhkan helpottamiseksi, valitettavasti se ei kyllä tuottanut minun kohdallani kovin hyvää tulosta. Postitin noin 15 joulukorttia, Niistä 3 oli varmasti perillä ennen joulua, 3 kateissa, muista en tiedä. Noista kolmesta kateissa olleista 2 pääsi perille tammikuun toisella viikolla. Olemme nyt parina jouluna korttien sijaan lahjoittaneet SOS Lapsikylälle korttirahamme ja postittaneet lähinnä lapsille kortteja. Joulutervehdyksemme löytyy sitten Facebookista aattona. Tilastokeskuksen tietojen mukaan 90% meistä pitää kortit esillä koko joulun, niin kyllä minäkin teen. On se perinteinen kortti kuitenkin eri asia kuin sähköinen. No, mietin mitä teen ensi jouluna, tämän vuoden kokemus ehkä ehtii unohtumaan siihen mennessä?


Joulutähtiä viljellään 1,8 miljoonaa ruukkua, lähes siis yhtä paljon kuin hyasinttejä (n. 2 miljoonaa). Punainen on vielä suosituin värimuunnos molemmilla lajeilla. 


Syntymäpäiviään vietti aattona ennakkoarvion mukaan 12684 suomalaista, työkaverini yksi heistä. Joulupäivänä 12170 juhli syntymäpäiväänsä  ja tapanina 12002 suomalaista vanheni.

Enemmänkin numeroita olisi saatavilla, mutta jätetään nyt tämä tällä kertaa tähän. Siirryn siivoamaan niitä neulasia. Enkä aio laskea niitä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...