Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Suosikki

Tätä me syödään jatkossa joka päivä!

Luistelijamme on sitä mieltä että ruokavalio muuttuu kovin yksipuoliseksi jatkossa. Sinäänsä aika kummallista, neiti ei tykkää kalasta. Tai ainakaan se ei ole hänen makumaailmassaan ykkösenä. Jauhelihatortillaa sen olla pitää! No, jatkossa ehkä siis syömme jotakin muutakin kun hän saa valita. 

Olen useampaan kertaan katsellun haimonnia kun sitä myydään halvalla kaupassa. Tiedän että pitäisi suosia kotimaisia, lähivesiemme kaloja. Aina se ei vaan ole mahdollista, eikä edes kovin halpa vaihtoehto. Ja sitten pitäisi vielä tietää mitä kalaa "saa" syödä. Jotkut lajit on jo lähes sukupuuttoon kuolemassa tehokalastuksen takia. Tällaista merkkiä en ole koskaan kaupassa nähnyt, se olisi kuulema merkki kestävästä kalastuksesta.


Kuluttajasivustolla väitetään että silakkaa, lahnaa, haukea ja ahventa voisi syödä lisää. Hienoa. Silakkaa saa kaupasta aika hyvin, ahventa olen joskus nähnyt kalatiskillä, lahnaa ja haukea en koskaan. Niitä olen syönyt pikkutyttönä kun isän kanssa kalastimme lähijärvestä. Särkeä pitäisi syödä koska ne kuulema lisäävät leväkukintaa. Mitä särjestä voi tehdä? Bouillabaissea? 

Sinisimpukoita ostin muutama viikko sitten, ne ovat kanssa ok valinta, poistavat vedestä ravinteita. Hieman siis ongelmajätepuhdistamoita vedessä. Nuo ostamani olivat länsinaapurista, joten ei ihan kohtuuton matka tänne kylmään maahamme. 

Päädyin nyt kuitenkin ostamaan tätä haimonnia, kotona sitten tarkastin olisiko saanut. WWFn kalaopas löytyy täältä. Haimonnia ei ole vielä luokiteltu, joten en nyt oikein tiedä oliko fiksua tai ei ostaa tuo kalapaketti. Lähiveden kala tuo nyt ei missään tapauksessa ollut. 

Syy kalaintooni oli maanantaina löytämäni respti jossa tehtiin aasialaista lohta. Lopputuloshan nyt ei tietenkään ollut edes mitään sinne päin, jos nyt vaikka lähdetään siitä etten käyttänyt lohta. Enkä juuripersijaa. Voisiko joku kertoa mistä sellaista saa ostaa? 

No, minä tein oman versioni: kotimaista juuresta ja aasialaista kalaa sekä hieman välimerta vielä mukaan. Suosittua oli!

Itä kohtaa lännen kalaa

8 haimonnifilettä
n 5 cm tuoretta inkivääriä
1 sitruuna
2 rkl soijaa
3 rkl oliiviöljyä
3 porkkanaa
6 perunaa
1 palsternakka
½ juuriselleri
1 sipuli
timjamia
rosmariinia
½ dl vettä
½ dl sitruunamehua
150 g fetajuustoa

Kuori inkivääri ja raasta siitä noin 5 cm pätkä. Tuoksu on aivan huumaava! Raasta sitruunakuorta ja sekoita se inkivääriin ja lisää sekaan oliiviöljyä ja soijaa. Hiero mausteseosta fileiden pintaan.

Kuori ja paloittele juurekset. Pistä kala uunipellille ja lisää juurekset. Kaada päälle vielä mehu ja vesi sekä ripottele pinnalle mausteet. 

Paista 250 asteessa noin 20 min. Laske lämpö 150 asteeseen ja ripottele fetaa pinnalle. Paista vielä kymmenisen minuuttia.

Tarjoile loput sitruunasta kalan kanssa.  

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...