Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 14. helmikuuta 2013

Ystävä vaiko rakas?

Tänään juhlistetaan Pyhää Valentinusta, rakastavaisten suojelupyhimystä.

Täytyy tunnustaa että olen hieman huono viettämään "ystävän päivää". Samanlainen kaupallinen keksintö kuin äitienpäivä. Mielummin juhlistaisin pyhimystä ja rakkautta!

Olen hieman ulkona näistä pyhimyksistä, mutta tämä, äiti Teresa ja pyhä Kristoforos ovat ainoat jotka minä tunnen. Ja heistäkin äiti Teresa on vasta autuaaksi julistettu. Jos eroava paavi oli kuudessa julistanut 34 uutta pyhimystä, ja hänen tahtinsa oli hidas, niin heitä mahtaa olla enemmän kuin roomalaisia jumalia. Ja niitä oli Asterixin mukaan monta! Joten ei ehkä ihan yllättävää etten tunne heitä kaikkia. Tosin, taitaa olla aika huono otos tuo minun kaksi plus se yksi autuas.

Mutta Valentinus siis. Herra koki marttyyrikuoleman 14.2.269. Mistä sitten tiedetään että tämä tapahtui juuri 14.2 tai edes vuonna 269 on mysteeri, ehkäpä jostakin löytyy joku pergamentin pala joka kertoo näin? Tai sitten tuo Wikipedian tieto siitä että, taas kerran, kristyt yrittivät jättää nämä pakanajuhlat oman onnensa nojaan ja kehittivät oman juhlapäivän "samaan syssyyn". Ihmiset saivat jatkaa pakajuhliensa viettämistä, niille keksittiin vain uusi merkitys. Roomalaiset kunnioittivat Junoa, naisten ja avioliiton jumalaa, 15.2, joten tuo Valentinushan sopi kuin käsi hanskaan juhlittavaksi edellisenä päivänä.

Legenda kertoo papin vihkineen sotilaita salaa, hyvä sotilas kun ei ollut naimisissa. Toinen legenda sitten väittää herran kehottaneen miehiä pysymään rakkaittensa luona ja unohtaa sotiminen. Ei yhtään pöllömpi ohje, sitä voisi monet muutkin seurata, vielä tänäkin päivänä. Ei ihme että Valentinuksesta on tehty rakastavaisten suojeluspyhimys. Itse asiassa kristityillä on kuulema useita Valentinus nimisiä pyhimyksiä. 11 jos osasin laskea oikein. Kenestä nyt sitten puhumme, on taas hieman epäselvää minulle, juhlistamme kuitenkin kahta heistä yhteisellä juhlalla. Loistavaa, osaan siis 3 pyhimstä + yhden tulevan. Ja jos joskus todella haluan tietää montako heitä on, voin aina laskea. Yli 10.000 heitä on joka tapauksessa. Kaikkea sitä netistä löytyykin!

Oikein hauskaa torstaipäivää teille kaikille, niin ystäville kuin rakkaille.


P.S. Aion katsoa onnistuuko julkaiseminen ajastettuna, saattepahan päivityksen heti kun kello on 0.00. Yleensä en kyllä panttaa näitä vaan julkaisen heti kun olen saanut kuvan paikalleen, mutta pitäähän tätäkin kokeilla. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...