Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 21. helmikuuta 2013

Kun sanon päivää, hän sanoo...

Vi firar den internationella modersmålsdagen idag.

Juhlapäivän taustalla on äärettömän ikävä asia, taas kerran. Vuonna 1952 poliisit apuivat Itä-Pakistanilaisia opiskelijoita kielikiistan takia. Aivan käsittämätöntä että joidenkin korvat ovat niin herkkiä että mielummin kuuntelevat aseen pauketta kuin itselleen vierasta kieltä.

Onneksi meille on Pikku Kakkosessa opetettu että maailmassa puhutaan monia kieliä. Onnellisena minäkin lauleskelin: "Kun sanon päivää, hän sanoo "Kuuten Taak". Sakasankielen opettajani sitten yritti epätoivoisesti opettaa minulle miten se "guten Tag" kirjoitetaan.

Jäin miettimään montaakohan kieltä maassamme puhutaan äidinkielenä. Ja jos siihen vielä lisättäisiin murteet, ne kun voivat joskus olla kovin käsittämättömiä minulle, niin kieliä lienee jo useita satoja maassamme. Ja jos joku väittää että murretta ymmärtää kunhan tahtoo, tervemenoa Närpiöön! Pyytäkää että puhuvat "vanhaa" murretta, ellei tämä moderni tuo tarpeeksi haastetta elämäänne.

Maailmassa puhutaan 6912 kieltä (lähde Ethnologue), murteita ei tässä ole huomioitu. Tosin monet näistä kielistä, noin 500, ovat jo hyvin harvinaisia, enkä tiedä onko "naksuttajat" laskettu mukaan. Kielihän sekin on. Euroopassa puhutaan 239 eri kieltä, todella heikkoa! Afrikassa toista tuhatta. Mikä tässä kokonaisluvussa on todella kummallista, on kiinankieli. Se lasketaan yhdeksi kieleksi vaikka mandariini- ja kantoninkiina eroavat toisistaan ymmärtääkseni todella paljon. Tietysti voidaan sitten keskustella missä kulkee murteen ja kielen raja. Norja ja ruotsi erotellaan eri kieliksi vaikka luultavasti ymmärrän norjaa paremmin kuin kiinalaiset toisiansa. Tosin tuossa kulee raja noiden Pohjoismaiden välissä, Kiina on yksi maa.

Maahanmuuttajiemme taustat v.2009

Tuon perusteella luulisi että äidinkieliä puhutaan maassamme useita, mutta mitä vielä. Tilastokeskuksen tietojen mukaan niitä on vain reilu 100. Olen hieman pettynyt. Ei edes kaikkia Europpan kieliä. Pahus, olin kuvitellut että niitä olisi paljon enemmän. 

Itse olen tänään puhunut kolmea noista kielistä töissä. Kuunnellut, ymmärtämättä mitään, kahta muuta. Joten 5% noista maastamme puhutuista kielistä on tullut tänään kuunneltua ja juhlistettua sitä kautta. Useamman kielen hallitseminen kuulema suojaa dementialta. Joten eikun uusia kieliä opiskelemaan!

Tavoitteenahan voi olla vaikka oppia enemmän kuin mitä kardinaali Giuseppe Mezzofanti osasi, hän tuskin kärsi dementiasta. Hän eli 75 vuotiaaksi, mikä on 1700-luvulla syntyneelle ollut hurja ikä. Luulisi että dementia olisi ehtinyt kehittymään jos oli tullakseen. Tiesittekö muuten että kielinerot ovat yleensä mihiä. Kuinka masentavaa. Tosin uskon sen kyllä, kielien oppiminen ei ole ollut minun juttuni, vaikka olisin tahtonut puhua sujuvasti ainakin 5 eri kieltä. Harmi ettei noita kieliä voi oppia syömällä jonkun vitamiinikuurin. Tosin, olenhan minä oppinut tämän suomenkin, se luokitellaan yhdeksi maailman vaikeimmista. Ei ehkä ihme etteivät resurssit sitten riittäneet enempään... Viittomakieli, esimerkiksi, olisi kiva hallita. Tosin viittomakieliäkin on useita. Pitäisi päättää minkä niistä haluaa oppia. Ja kuten niin monessa muussakin asiassa, kielitaitoa pitäisi ylläpitää. Eipä taida aika riittää, siihenkään. 

Vuonna 2011 90% meistä puhui äidinkielenään suomea. 5,4% ruotsia, saamea 0,3%. Saamenkieliäkin on muuten viisi Wikipedian mukaan. Venäjää reilu prosentti ja noin 3,5% puhuu jotakin muuta kieltä äidinkielenään. Se tekee noin 190000 suomalaista joiden äidinkieli on joku muu kuin nuo neljä edellä mainittua. He puhuvat yhteensä noin sataa eri kieltä. Voi kunpa jostakin saisin tietää mitä ne kielet ovat! Ehkäpä joku meistä puhuisi tuyucaa äidinkielenään. Se nyt on sitten "virallisesti" se maailman vaikein kieli. 

Maailman pisin sana on muuten erään proteiinin nimi, siinä sanassa on 189819 kirjainta. Voitte itse yrittää kirjoittaa sen, herra tässä kertoo teille miten se lausutaan. 



Niin, se kardinaalimme, joko tiedätte montaako kieltä herran väitetään puhuneen, sujuvasti? Kolmeakymmentäyhdeksää. Pistäkääpä paremmaksi!

2 kommenttia:

  1. Vilken man, mina sex som jag någonlunds kan är bara mindre än en sjättedel.... Nå måste väl försöka mer med hölländskan, danskan och estniskan :D.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...