Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 24. joulukuuta 2024

Jouluaakkoset: Ö

Viimeisnen kirjain vuorossa.

Jouluaatto on täällä ja mikä on jäänyt tekemättä saa olla. Joulu on tullut, olimme valmiina tai emme. Kunhan saan istahtaa perheeni kanssa joulupöytään niin kaikki on ok. 

Viime vuonna olimme onnistuneet ymmärtämään toisemme väärin ja laatikoita ei ollut. Niitä löytyi kaupasta ja istahdimme syömään hieman myöhässä mutta yhdessä. Jos niitä laatikoita ei olisi ollut, niin perhe oli silti paikalla. 

Ö on hieman haastava kirjain, öylätti nyt toki kuluu tavallaan jouluun, joskaan niitä ei jouluaamuna kirkossa jaeta. Öljyä toki käytän ruoanvalmistuksessa, mutta en nyt mitään friteerattua muistanut tehneeni jouluksi. 

Äidinkielelläni sitten löytyy juomapuolelta öl, mutta kun en olutta juo ja käytän sitä vaan simassa, niin se ei oikein kelpaa. Tosin viime jouluna tein joulusimaa, reseptiä en muista, mutta väittäisin että aikalailla tällaista se oli. Sima on muuten loistava tuote, se kun toimii kaikkina vuodenaikoina!

Ajattelin tarjota "omana" reseptinäni Överikakkua, mutta se ei kuulu jouluumme. Päädyin siis yrtteihin, örter på svenska, ja reseptini on juusto jonka tein isille aikoinaan. 

Örtost eli yrttijuusto

 
3
 
l
 
täysmaitoa
 
1
 
l
 
piimää
 
3
 
munaa
 
1
 
tl
 
suolaa
 
1–2
 
dl
 
tuoreita yrttejä hienonnettuna

Kuumenna maito isossa kattilassa kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Vatkaa samaan aikaan munat ja piimä keskenään. Sekoita piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä. Anna juustomassan erottua kannen alla noin 30 minuuttia. Vuoraa juustomuotti sideharsokankaalla, voi myös käyttää esim. siivilää.. Nostele reikäkauhalla juustomassa muottiin. Sekoita suola ja hienonnetut yrtit varovasti massan joukkoon. Nosta päälle kevyt paino ja anna valua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Lauluja Ö:llä? Nyt on pakko luovuttaa. Öppna landskap ja Öppna din famn, ei oikein sovi tähän. 
Siispä toivotan hyvää joulua Forkin avulla.

Hyvää Joulua!





1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...