Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 28. maaliskuuta 2017

Hapatettua

On taas aika hopottaa.

Sain siis lahjakortin lempikauppaani ja pyynnön maistella laktoosittomia Skyr rahkoja. Sehän sopii, sana laktoositon saa minut aina innostumaan, tiedän ettei ainakaan ole vatsakipuja luvassa.

Citymarkeitssa Skyr'it olivat tarjouksessa: 0,99 c. Makuvalikoima oli hieman suppea, mutta eiköhän nuo muutkin maut pääse kokeiluun, lähdimme nyt liikkeelle Wanhan ajan vaniljalla ja mango-melonilla. Näistä mango-meloni herätti suoraan sanottuna kauhunsekaisia tunteita, tunnetusti en pidä melonista. Missään muodossa.

Skyrin kannet ovat iloisen värisiä, laktoosittomat tuotteet piileskelevät kaikki sinisten kansien alla. Helppo löytää hyllystä!Tutustuin hieman purkkiin, ennen maistamista: Makeutettu makeutusaineilla. Ei hyvä. En suosi makeutusaineita, enkä todellakaan pidä niistä lapsilleni tarjoamissa tuotteissa. Vaikka sokeria pyritäänkin nykyään välttää kaikessa, en silti halua tilalle keinotekoisia makeutusaineita.

Skyrin purkissa oli paksulla fontilla tuo makeutusaineiden käyttö, mistä pisteet firmalle. Ei ainakaan jäänyt epäselväksi minulle mitä ostin.

Sisällysluettelo oli sitten aika yllätyksetön:

Pastöroitu rasvaton maito, vesi, mango (5%), kerma (4%), meloni (3%), maissitärkkelys, sakeuttamisaine (pektiini), aromi, makeutusaineet (sukraloosi, asesulfaami-K), väri (porkkanatiiviste) laktaasientsyymi, hapatteet.

Mikä hieman ihmetytti oli ettei laktoosittomuutta mainittu tuossa listassa, mutta sekin tieto on purkissa hyvin esillä, joten se ei oikeastaan sen enempää häirinnyt minua.

Valmistuttaja islantilainen MS Iceland Dairies, valmistettu Tanskassa. Jahas. Ja sitten Tanskasta tuotu Suomeen. Jos nyt lisensiillä tehdään, miksi ei täällä? Tietysti markkinat ovat suhteellisen pienet, mutta kovin ekologista ei tuo kylmäsäilytystuotteiden rahtaaminen ympäri Eurooppaa ei voi olla.

Hintakin on siihen nähden aika pieni: muovipurkki jossa muovilusikka, rahdattu Suomeen ja myydään 99 centillä. Ei kuulosta kovin kannattavalta.

Purkin kyljessä oli vielä isolla tärkeimmät tiedot:

2% rasvaa. Vähän hiilareita. Ei lisättyä sokeria. Runsaasti proteiinia

Vastaa hyvin aikaamme: paljon proteiineja, vähän "hiilareita" ja rasvaa. Hiilihydraatit ovat siis iso paha susi ja ne kuuluu vaihtaa keinotekoisiin makeutusaineisiin? No, en ehkä ole ihan kohderyhmään kuuluva?

Maistoin siis eilen tuota mango-melonia ja suureksi yllätyksekseni joudun totetamaan: Se on hyvää! Malonin makua en tuosta (onnekseni) erota. Maku oli pehmeä, makea ja miellyttävä. Skyr'in hapattajana käytetään toista bakteerikantaa kuin periteisessä rahkassa, tiesi Wikipedia kertoa, mikä tekee pehmeämmän maun. Uskotaan.

Pikkuisenikin, joka ei tosin ole kovin pieni nykyään, tykkäsi kovasti. Samoin koirat, jotka saivat nuolla purkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...