Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 29. marraskuuta 2016

Kuntoilemaan

Ylihuomenna Espoo saa "omaperäisen" joulukuusen.

Ainakin jos paikallislehti Länsiväylään on luottaminen. Mikä tekee kuusesta omaperäisen? Se että valoja ei ole kytketty sähköverkkoon vaan kuusen vieressä on kuntopyörä jota polkemalla lamput syttyvät.

Niin minunkin polkupyörässäni aikoinaan. Siinä oli todella hieno lamppu, jonka "laturi" oli käännettävä pyörää vasten jos halusi lampun päälle. Minusta se oli teknologian riemuvoitto, lamppu joka syttyi kun pyörä liikkui! Huikeaa. Valitettavasti lamppu sammui kun jäi liikennevaloihin, mikä ei ehkä ollut yhtä hieno juttu, mutta olin silti todella ylpeä hienosta lampustani. Minneköhän sekin on kadonnut? Vanhempani tuntien se kyllä löytyy varastosta, pitääkin joskus kaivaa esille ja esitellä lapsilleni.

Mutta Matinkylän kolmimetrisestä kuusesta piti kertoa. Kuntopyörägeneraattori on rakennettu paikallisessa ammattikorkeakoulussa. Pyörän tuottamalla energialla ladataan akkuja, joten valot voivat loistaa jopa tunteja ilman polkemista.

Koristelusta tulee vastaamaan kaupunkilaiset, tuomalla koristeita kuuseen. "Espoon kaupunki kuitenkin toivoo, ettei koristeista irtoisi pieniä muoviosia, sillä ne voivat päätyä pikkulintujen tai -oravien vatsaan". 
Kaikkea on siis ajateltu. Myös pikkulintuja. "Espoon ekokuusi pysyy paikoillaan joulun ajan, ja se päättää samalla Espoon vihervuoden." Toivon todellakin että vaikka teemavuosi loppuukin, myös jatkossa pyrittäisiin tekemään valintoja, niin pikkulintujen kuin asukkaidenkin parhaaksi. 

Kaipa tätä ihmettä on käytävä ihailemassa. Ja ehkäpä jopa polkemassa hieman latausta akkuihin. 

Meidän kuusemme koristeita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...