Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Överiksi meni

Isänpäiväksi piti tietysti tehdä kakku.

Partiolainen auttoi koristelussa ja kakkupohjan leipomisessa, meillä oli oikein hauskaa kun teimme isillemme kakkua. Alkuperäinen resepti Pirkka lehdestä, jossa väitetään että tämä olisi 10 hengelle. Meidän perheessä syödään kakkua reippaasti mutta yhdeksän henkeä sai ehkä puolet kakusta syötyä. Sen verran äkkimakea kakku on kyseessä!


Överikakku


Kakkupohja 

200 g laktoositonta voita
3 dl ruokokidesokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl laktoositonta kermaa

Suklaakreemi

200 g tumma suklaa
250 g pehmeää laktoositonta voita
4 ½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Lakritsaganache

1 dl laktoositonta kermaa
28 kpl hopeatoffeeta

Voitele kakkuvuoka voilla. Levitä kookoshiutaleita reunoille sekä pohjaan. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja vaniljasokeri keskenään. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen vaahtoon voimakkaasti vatkaten. Siivilöi puolet jauhoseoksesta joukkoon, kevyesti sekoittaen. Lisää kerma ohuena nauhana ja loput jauhot. Sekoita varoen. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa noin 55 minuuttia. Ota uunista ja jäähdytä kakkupohja.

Tee suklaakreemi. Sulata suklaa ja jäähdytä. Vaahdota sillä aikaa voi ja sokeri.
Lisää vaahtoon jäähtynyt suklaa ja vaniljasokeri. Sekoita kreemi tasaiseksi.

Leikkaa kolme kerrosta. Kostuta kakkupohja laktoosittomalla maidolla ja täytä suklaakreemillä. Jatka näin kerros kerrokselta. 

Kuorruta lopuksi koko kakku suklaakreemillä. Laita kakku jääkaappiin hetkeksi kylmettymään ennen ganachen laittoa.

Mittaa kerma ja lisää hopeatoffeet kattilaan. Kiehauta seos koko ajan varovasti sekoittaen, kunnes hopeatoffeet sulavat kerman sekaan. Ota kattila levyltä, taputtele kattilan reunaa, jotta ilmakuplat katoavat. Anna jäähtyä. Valuta lakritsaganachea lusikalla kaun päälle.

Koristelimme vielä koko komeuden suklaapalloilla ja suklaalla. 


Överdriven kaka


Botten 

200 g laktosfritt smör
3 dl rörsocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
½ dl kakaopulver
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl laktosfri grädde

Chokladcreme

200 g mörk choklad
250 g mjukt laktosfritt smör
4 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Lakritsganache

1 dl laktosfri grädde
28 st hopeatoffe karameller

Smöra en kakform. Strö kokosflingor i formen. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakaopulver och vaniljsocker. Vispa smör och socker till skum. Lägg till äggen ett och ett under kraftig omrörning. Sikta hälften av mjölblandningen i smeten och rör om. Tillsätt grädden och resten av mjölblandningen. Rör om. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i ca 55 min. Låt kakan svalna.

Gör shokladcremen. Smält chokladen och låt svalna. Vispa smör och socker till skum. Tillsätt chokladen och vaniljsockret. Rör om. 

Dela kakan i 3 våningar. Fukta kakan med laktosfri mjölk och fyll våningarna med cremen. Låt svalna i kylskåp.

Gör ganachen. Mät upp grädde och karameller i en kastrull. Värm upp så att karamellerna smälter. Knacka kastrullen så att luften går ur ganachen. Låt svalna. Garnera kakan med lakritsganachen. 

Vi dekorerade ännu med chokladbollar och choklad. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...