Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

torstai 17. heinäkuuta 2014

Pakastimeen

Ratsastajamme pääsee kohta ripille. 
Kakkutoiveena oli, taas kerran, kolmen suklaan kakku, mutta koska olin löytänyt Kinuskikissan sivuilta aivan ihanan näköisen, kesäisen kakun, tein äidillisen, tyrannimaisen päätöksen: minä leivon, minä valitsen. 
Kakuksi siis valittiin, joissakin maissa tätä valintatapaa kutusutaan myös demokraattiseksi kansanäänestykseksi, 100% äänimäärällä: Valkosuklaa marjaspiraali. Resepti siis Kinuskikissan sivuilta, hyvin pienin muunnoksin. Ja tein myös gluteenittoman version, pohjaksi siinä valitsin Pirkan gluteenittomia suklaa cookies keksejä. 150 g paketti riitti pienen vuoan pohjaksi. Miksi ne eivät muuten ole suklaahippukeksejä, miksi tuohon nimihirviöön pitää liittää se cookies sana?
Aion pakastaa kakut ja sulattaa sekä koristella juhlapäivänä. Ainakin aiemmin hyydytetyt kakut ovat kestäneet pakastamista, toivottavasti tälläkin kertaa. 

Valkosuklaa marjaspiraali

Pohja:
(Gluteeniton: 150 g Pirkka suklaa cookies)
n. 200 g suklaisia dominokeksejä (1 pötkylä + 2 keksiä seuraavasta)
50 g laktoositonta voita
Täyte:

8 liivatelehteä
5 dl laktoositonta vispikermaa
500 g laktoositonta Vanilla vaniljakastiketta (huom: ei vaahdotettavaa versiota!)
280 g valkosuklaata
1¼ dl vettä
Vaaleanpunaiseen täytteeseen:

⅓ täytettä
½ dl Marli vadelmakastiketta
Violettiin täytteeseen:

⅓ täytettä
½ dl Marli mustikkakastiketta

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää vaniljakastike. sulata suklaa ja sekoita suklaasula täytevaahtoon.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata "kuivaksi" puristetut liivatteet veteen. Lisää muutamassa erässä ohuena nauhana täytteeseen. Jaa täyte kolmeen kulhoon.
Värjää yksi täyteannos vadelmakastikkeella ja toinen mustikkakastikkeella. Jätä viimeinen vaaleaksi. Kaada keskelle kakkua hieman väriä 1, sitten taas keskelle väriä 2 jne, niin että kakuun tulee "vuosirenkaita".
Laita kakku jääkaappiin hyytymään kolmeksi tunniksi ennen pakastamista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...