Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 15. tammikuuta 2013

Navalla vaiko ilman?

"Tontuilla ei ole napaa"

Tällainen väite minulle tarjottiin tänään töissä. Vastakysymykseni oli välittömästi, miten niin ei ole? Siihen ei ollut vastausta, mutta pitihän asiaa selvittää. Tonttujen mahdollinen navattomuus on nimittäin vakava asia. En suostu uskomaan! Muistan ihan selvästi lukeneeni "K-18 sivuja" Suuresta tonttukirjasta. Tai K-18 jos äidiltäni kysyttäisiin. Hän ei olisi varmaan päästänyt minua kouluunkaan jos olisi tiennyt mitä siellä opetettiin. Tosin meidän opettjamme olivat lakossa kun oli "valistuksen aika". Kun lakko loppui hyppäsimme näppärästi niiden sivujen yli kirjasta, ajanpuutteen takia. Oppisimme asian joka tapauksessa opettajamme mukaan. Opinhan minä, todistettavasti, siitä ovat lapseni todisteena. 

Kun puhutaan tontuista, maailmasta löytyy vain yksi auktoriteetti: Wil Huygenin Suuri tonttukirja. Mutta ennen kuin lähden oikeasti selvittämään tätä asiaa, niin pitihän selvittää mistä tällainen navattomuus tieto tulisi?

Olisihan se tietysti näppärää jos jotkut ihmiset olisivat ilman napaa, ei tarvitsisi tuijottaa omaan napaansa. Mutta tontut? 

Laulun sanat osaa kertoa että tontut keitettäisiin kuusen kerpuista. Voi tontturessukat. Hyppisivät kiehuvasta vedestä? Sehän tarkoittaisi kolmannen asteen palovammoja ympäri kehoa. Eivät olisi kovin pitkäikäisiä ne tontut. Ja senhän nyt tietää jokainen että tontut elävät vanhoiksi! Siispä laulu on ihan huijausta.

Toinen googlaamani väite on että tontut olisi syntyneet ruusuntuhkasta, unelmakuteesta, naavajauhosta, kuusenkerppusista, rakkaudesta, ilosta ja riemusta.

Eksoottisia raaka-aineita, mutta ovathan tontut toki harvinaisia. Ruusuntuhka? Sitä saanee polttamalla ruusuja? Unelmakude? Jos nyt emme puhu unelmien villapaidasta niin meni jo hankalaksi. Naavajauho on toteutettavissa, tosin naavojen poimiminen on hieman kyseenalaista toimintaa, epäilen etteivät tontut sellaista harrasta. Edes tonttujen tekoon. Tosin tarkoitus pyhittää keinot, väittivät jesuiitit. Tonttujen uskonnosta en ole ihan perillä, pitänee selvittää sekin seikka? Kuusen kerput nyt sentään on helposti löydetty tuote. Miten sitten rakkaus, ilo ja riemu lisätään edellä mainittuihin onkin mysteeri, mutta onhan tietysti syntymä aina ihme. 

No, en nyt viitsi jäädä näihin tarinoihin kiinni, vaan avataan Suuri tonttukirja ja selvitetään asia. Tonttu on raskaana 12 kuukautta. Saman ajan (ainakin noin suurinpiirtein) on alpakka tiineenä. Ja dromedarit ja seebrat. Tosin vaihtelu on aika suuri näillä eläimillä. Kuten on ihmiselläkin, vaikka raskaus kestääkin vain sen yhdeksän, pitkää, kuukautta. Joten epäilen että tuskinpa tontutkaan ihan sekunnilleen synnyttää. Tontut synnyttävät muuten vain yhden "pentueen" ja kaksoset syntyvät siis kuten muutkin eläinkunnan pennut. Navallisina, kuten nisäkkäiden kuuluukin syntyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...