Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 5. tammikuuta 2013

Kinkun jatkojalostusta

Se on kummallista miten jotkut asiat painuvat mieleen.

Eikä niitä saa sieltä pois vaikka kuinka yrittäisi. En erityisemmin pitänyt kotitaloustunneista koulussa. Ryhmämme oli sinäänsä ihan kiva, mutta ruoat olivat enemmän tai vähemmän outoja.

Kerran teimme hernekeittoa. Itse olin silloin pannukakkuvastaavana, joten en tiedä miten sitä keittoa kuului tehdä tai miten se tehtiin. Lopputulos oli kuitenkin järkyttävä. Vaaleanvihreää vettä jossa lillui harmaita lihamöykkyjä ja vihreitä, kovia herneitä sekä valkoisia "herneenkuoria". YÖK! En muista pidinkö herenkeitosta ennen tätä kokemusta, sen jälkeen an ainakaan ole siitä pitänyt. Hernekeitto kuuluu ruokiin jota mieheni "tekee" lapsille kun loistan poissaolollani. Lundénin purkit ovat kuulema ihan ok. Nyt päätin kuitenkin olla kunnon äiti, joten ostin ½ kg kuivattuja herneitä. Hetken kyllä ajattelin tehdä niistä herenpusseja, sellaisia käytimme voimistelutunneilla, mutta sitten päätin olla aikuinen ja kohdata pelkoni. Siispä hernekeittoa tekemään ja ennen kaikkea maistamaan! Pitäähän tuolle kinkunjämälle keksiä muutakin käyttöä kuin pakkasen täyttäminen.

Aikaa tällaisen keiton tekeminen vaatii, mutta katsotaan nyt mitä siitä tulee!

Hernekeittoa

½ kg kuivattuja herneitä
2½ l vettä 

Huuhtele herneet huolellisesti ja pistä herneet likoamaan veteen 10-12 tunniksi.

n 600 g possunlihaa (kinkkua, pekonia, potkaa...)
2 sipulia
2 kasvisliemikuutiota
2 tl meiramia
tarvittaessa suolaa
3 rkl sinappia

Kiehauta herneet liotusvedessään ja kuori vaahto pinnalta.  Lisää liha, sipuli ja liemikuutiot. Annan porista kannen alla 2-3 tuntia. Lisää mausteet ja kuumenna keitto. Jos haluat lisätä valkosipulia, tee se loppuvaiheessa. Minä tietenkin lisään valkosipulia. Ihan joka ruokaan. Ja eikun syömään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...