Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 1. huhtikuuta 2017

Wanhaa

Jatkan  hopottamista laktoosittomista Skyr rahkoista

Tällä kertaa maistoimme Wanhanajan vaniljaa. Minua muuten ärsyttää tuo w:n käyttö sanassa wanha. Tiedän toki että niin aikoinaan kirjoitettiin, mutta kieli on kehittynyt Agricolan ajoista!

Kuten tuossa mango-meloni, niin tämäkin oli makeutettu makeutusaineella. Muutkaan perustiedot eivät ole muuttuneet, lisenssillä valmistettu tuontituote on kyseessä.

Ainesosissa tällä kertaa: pastöroitu rasvaton maito, vesi, kerma (4%), maissitärkkelys, vaniljauute, vaniljansiemen, sitruunamehu, safloritiiviste, luontaiset aromit, makeutusaineet (sukraloosi, asesulfaami-K), laktaasientsyymi, hapatteet.

Mielenkiintoista. Ensin käytetään rasvatonta maitoa ja sitten lisätään kermaa? Miksi ihmeessä. Maun takia? Rasvaa tämäkin tuote sisältää 2%, kuten tuo mango-meloni josta jo kerroin mielipiteeni, mutta ei minulle nyt oikein aukea tämä rasvattomuus logiikka kun kermaa lisätään. No, onneksi minun ei tarvitse kaikkea ymmärtääkään.

Safloritiiviste oli minulle täysin tuntematon aine, jouduin googlailemaan. Värisaflorista löysinkin sitten tietoa. Kyseessä on kasvi, joten se nyt ei kuulostanut kovin pahalta "lisäaineelta".

Noista luontaisista aromeista olen aikaisemminkin muistaakseni avautunut? Majavan perärauhasen eritettä käytetään mm. vaniljantapaisena aineena. Aika monet koiran ja kissan anaalit tyhjentäneenä voin vaan todeta etten edes tajua miten joku on voinut kyseiselle möskälle keksiä mitään käyttöä. Mihinkään. Voisin tietysti kysyä maahantuojalta mitä tuo luontainen aromi tarkalleen ottaen on, mutta taidan jättää väliin. Mitä en tiedä, siitä en ehkä kärsi?

Tällä kertaa muuten kerrotaan että laktaasientsyymiä on käytetty. Se siis pilkkoo laktoosia. Aika oleellinen osa laktoosittomassa tuotteessa, mikäli alkuperäinen raaka-aine ei ollut jo valmiiksi laktoositonta. 

Kun olin purkkia ihaillut riittävän kauan, pääsimme maistamaan: jos tuo edellinen yllätti minut positiivisesti, tämä vei kielen mennessään. Käsittämättömän hyvää, vaikka kuinka yritin olla skeptinen. Tämä vei ajatukseni pashaan ja lähestyvään pääsiäiseen. 

Enkä ollut ainut meidän perheessä: teinit vaativat lisää ja koirat, tapansa mukaan, nuolivat purkin puhtaaksi. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...