Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Hyvää Lucian päivää

Hyvää Lucian päivää.

Pyhä Lucia, eli  pyhä neitsytmarttyyri Lucia Syrakusalainen eli 283–304. Hän koki marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen vainossa. Tunnustan, etten ole koskaan tällaisesta keisarista kuullutkaan, mutta enpa tosin monesta muustakaan keisarista.  Lucia on sokeiden ja näkövammaisten pyhimys, yhden tarinan mukaan hän repi silmät päästään ja lähetti ne tarjottimella miehelle joka väitti rakastuneensa Lucian kauniisiin silmiin. Mene ja tiedä, sokeiden suojeluspyhimys hänestä nyt kuitenkin tehtiin. 

Ruotsissa Luciaa vietetään näktvästi, täällä meillä lähinnä suomenruotsalaisilla alueilla. 

Wikipediasta löysin tällaisen tiedon, neidosta joka yhdistetään Luciaan. Miksi, sitä en oikein ymmärtänyt, mutta olkaa hyvä: Kuuterneito eli Kullitar on suomalaisessa kansanperinteessä kaulan kasvaimia ja kyhmyjä, ”kaulakupuja” parantava naispuolinen henkiolento. Kullitar auttaa myös kaalien kasvatuksessa ja tekee puihin pahkoja. Kullitar on yhdistetty usein pyhään Luciaan. Nimi Kullitar tulee sanasta kulli, joka tarkoitti jotakin ruumiin pullistumaa. 

Ruotsalainen blogi, jonka löysin koulukaverini suosituksesta on Helena Lythin blogi. Kaikenlaisia mukavia "projekteja" toteutettavaksi. 

Eräs keisari viihtyi täällä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...