Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Mikä on se kaunein väri?

On taas se aika vuodesta ettö joulukuusia myydään joka paikassa.

Järkytyin viime vuonna, kun Anttilassa oli myynnisää joulukuusi joka soi ja joka oli varustettu jonkinlaisella lumisade-efektillä. Kuusen alla oli väärinpäin käännetty sateenvarjo jonne keinolumi laskeutui. Ei ollut minun juttuni, alkuunkaan.

Taidan olla ihan mahdottoman vanhanaikainen, ainakin vanhempiani antiikkisempi, sillä minä haluan aidon, tuoksuvan joulukuusen sisälle. Ja kaupan päälle ne havut joita vielä juhannuksena saa poimia matosta! Vanhempanikin ovat siirtyneet tekokuuseen, kuten siksonikin, tunnustan että nekin ovat oikein kaunis, mutta liian täydellisiä ja tuoksu puuttuu. Isäni kyllä ehdotti että voi ostaa kuusenhajuista ilmanraikastinta minulle suihkuteltavaksi...niin kuin se nyt olisi millään tasolla sama asia!

Vieläkin muistan miten jännittävää oli kun isi toi tuon kylmän, tuoksuvan puun ensin parvekkeellemme ja siitä se sitten siirtyi sisälle. Kuuseen pistettiin oikeat steariinikynttilät ja sädetikkuja. Koristellessa piti katsoa etteivät pallot päätyneet liian lähelle liekkejä. Kun sain ensimmäisen koirani kuusi köytettiin kiinni patteriin. Seuraavana jouluna isi sitten osti sähkökynttilät kuuseemme. Eräs aikakausi päättyi siihen.

Minun lapseni eivät ole saaneet nauttia edes sädetikuista kuusessa. Paloturvallisuus ennen kaikkea. Mutta oli se jännittävää kun sain käyttää isän suurta tupakansytytintä ja sytyttää sädetikun. Isän valvovan silmän alla, luonnollisesti. Jotenkin minusta tuntuu ettei sädetikkuja nykyään saa sisätiloissa polttaa ollenkaan. Kaipa niistäkin irtoaa vaikka ja mitä haitallisia kaasuja.

Tämän vuoden järkytyksen aiheeni oli pinkki joulukuusi. Tai musta. Tai valkoinen. Tosin FB:ssa näin hauskan idean missä valkoisesta ja mustasta puusta oli tehty Star Wars hahmot. Miksipä ei, jollekin tosifanille.

Kuva Pinterest
Joten nyt on ihan pakko sitten kysyä teiltä, kysely tuossa sivupalkissa: Mikälainen kuusi?

2 kommenttia:

  1. Pihta tai tavallinen metsäkuusi. Pari viime kertaa otettu se omalta maalta, mutta nyt ollaan etelässä. Joskus eläinlääkärimme on sanonut, että hakekaa heijän mailtaan kuusi. Ei tekokuusta ei.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...